DE REGENDOUCHE BIEDT EEN STORTVLOED VAN WARMTE EN WELDAAD

Door Technische Unie
15 november 2022
Technische Unie

Energiek de dag beginnen, tussendoor opknappen na een hoosbui op de fiets óf ultiem ontspannen voor het slapengaan. Een regendouche zorgt ervoor dat je weer helemaal oplaadt. En dat heerlijke wellnessmoment gaat tegenwoordig hand in hand met duurzaamheid, esthetiek en maatwerk. De mogelijkheden zijn eindeloos met al die nieuwe technieken en modern design. Zo wordt een regendouche kiezen bijna nét zo fijn als eronder staan!

Met de huidige focus op duurzaamheid, is de eerste vraag die opkomt vast: verbruikt een regendouche niet veel te veel water en energie? Die vraag houdt de verschillende fabrikanten natuurlijk ook bezig. Om ervoor te zorgen dat ons comfort niet ten koste gaat van de planeet, ontwikkelden zij een aantal oplossingen. Zo zijn de verschillende regen douches van Hansgrohe voorzien van het EcoSmart-systeem en Airpower. Een doorstroombegrenzer in de douchekop zorgt dat niet al het aangevoerde water wordt verbruikt. Alleen de hoeveelheid water die écht nodig is voor een weldadig gevoel, stroomt door de douchekop naar buiten. En die hoeveelheid is aanzienlijk kleiner doordat het water wordt vermengd met lucht. Het effect van de straal blijft daarmee hetzelfde, maar dan mét een flinke besparing.

Ook GROHE heeft een groot assortiment aan water-besparende douches die gebruikmaken van een doorstroom-begrenzer en het mengen van water en lucht. Daarnaast minimaliseert de GROHE DripStop het nadruppelen na gebruik van de Rain- of Jetstraal. Immers: elke druppel die je kunt besparen, is er één.

Minder is meer

Waterbesparende technieken zorgen ervoor dat slimme regendouches hooguit 9,5 liter per minuut verbruiken. Dat is een flink verschil met de 15 liter die gebruikelijk is.

Opbouwen of inbouwen: waar kies je voor?

De inbouwvariant van de regendouche is perfect voor iedereen die niet vies is van een verbouwing, of wie naar een nieuw-bouwwoning verhuist. Bij deze minimalistische optie komen de handdouche, de hoofddouche en het bedieningspaneel als drie losse, stijlvolle elementen uit het plafond en de muur. Alle techniek bevindt zich achter de wand, wat deze oplossing ideaal maakt voor strak afgewerkte badkamers. Maar de sim-pelste manier om een regendouche in een bestaande situatie te realiseren, is met een opbouwregendouche of showerpipe. Deze bestaat uit een compacte unit met een handdouche met glijstang, een thermostaat en hoofddouche in één. Opbouw-regendouches zijn ontwikkeld voor installatie op bestaande aansluitingen, waardoor monteren heel gemakkelijk is.

Diversiteit in design

Bij zowel de opbouw- als inbouwvarianten zijn de designop-ties eindeloos. Een vierkante of ronde hoofddouche? Een bedieningspaneel waar je een fles douchegel op kunt laten rusten tijdens het douchen? Een gezellig kleurtje of juist een chique coating? Er zijn ruim voldoende mogelijkheden om een regendouche exact te laten aansluiten op de rest van het badkamerdesign.

Gericht genieten

Bij de inbouwvariant monteer je de hoofddouche los aan het plafond of via een douchearm aan de muur. Bij sommige douches kun je hierbij kiezen voor een plafondarm of douchearm met kogelgewricht. Zo kun je de douchekop licht kantelen voor een gerichte straal.

Intuïtieve bediening

Met het innovatieve Rainselect bedieningspaneel van Hansgrohe is het kinderlijk eenvoudig om de gewenste straal én het juiste volume te kiezen. Zowel voor de regendouche als voor de bijbehorende handdouche. En met de innova-tieve Rainshower SmartActive handdouche van GROHE, lukt het zelfs met shampoo in je ogen. Met één druk op de SmartTip-knop aan de achterkant van de handdouche is het supersnel wisselen van douchestraal: de stimulerende Rain,de krachtige Jet of de ontspannende ActiveMassage voor een energieke start van de dag.

Verschillende stralen

Een lichte zomerregen of liever een krachtige bui die alle shampoo uit lang haar spoelt? Ieder mens heeft zo zijn voorkeur als het gaat om douchestralen. Daarom is er een veelheid aan verschillende opties beschikbaar. Denk aan een overvloedige Waterfall spray, een krachtige Jet spray of een extra besparende Smartrain spray die de douches van GROHE bieden. Of ga voor de ultieme wellnes-ervaring met de microfijne waterparels van de Powderrain-Straal uit het assortiment van Hansgrohe. Er bestaan bijna 20 verschillende straalsoorten en de gemiddelde regendouche heeft tot drie opties. Om te zorgen dat iedereen thuis aan zijn trekken komt, is uitproberen een must!

Waar moet je op letten?

Een goed product werkt alleen goed onder de juiste omstandigheden. Meestal zijn de omstandigheden voor een regendouche prima, maar het loont wel om dit van tevoren te checken. Een belangrijk onderdeel is de waterdruk. Als die niet hoog genoeg is, verandert zelfs de krachtigste regen douche in een miezerdouche. Om dat te voorkomen, staat voor de meeste douches op de website of in de handleiding een doorstroomdiagram: een tabel die aangeeft hoeveel liter water per minuut de douche verbruikt, en hoe veel waterdruk in bar daarvoor minimaal nodig is. Let overigens ook op de dikte van de gebruikte leidingen. Ook als deze te breed of te smal zijn, gaat het effect van de stortdouche verloren.

Extra aandacht voor zo veel mogelijk duurzaamheid

Een ander belangrijk element, is de warmwatervoorziening. Wie energiezuinig wil douchen met behulp van een warm-tepomp of zonneboiler, heeft te maken met een beperkte hoeveelheid warm water. Om te zorgen dat iedereen toch warm kan douchen tijdens de piekmomenten, is de oplossing een buffervat dat groot genoeg is om het warme water in op te slaan. Het vermogen van de warmtepomp, de grootte van het buffervat, het verbruik van het gezin, het verbruik van de douche, de waterdruk: dit alles hangt samen voor de perfect passende douche-ervaring.

Snel de juiste berekening

Adviseur duurzaamheid Menno ter Horst:“Duurzaam douchen is een puzzel. Gelukkig hoef je niet zelf met de rekenmachine aan de slag om de juiste combinatie van regendouche, warmtepomp en buffervat te vinden. Om een snelle en gemakkelijke berekening mogelijk te maken, hebben wij een online calculatietool. Neem snel contact met ons op via [email protected], we helpen graag!”

Dit artikel is eerder verschenen in SanitairID najaar 2022