Lichtadviseur Ferry geeft tips

Door Technische Unie
25 maart 2024
Technische Unie

Ferry Brouwer is Lichtadviseur bij Technische Unie. Met zijn uitgebreide kennis en ervaring helpt Ferry de klant bij het kiezen van de juiste spotjes, wandarmaturen, spiegelverlichting en pendelarmaturen. Of het nu gaat om een kleine badkamer of een luxueuze spa, Ferry ontwerpt een op maat gemaakt lichtplan dat perfect aansluit op de wensen en behoeften. In deze brochure geeft hij tips voor het kiezen van de juiste badkamerverlichting.

1. Denk tijdig na over verlichting

Verlichting is een essentieel onderdeel van de badkamer. Betrek de adviseur er daarom op tijd bij. Zo kan er optimaal rekening worden gehouden met alle wensen en de mogelijkheden van de ruimte. 

2. Combineer functionaliteit met sfeer

Verlichting in de badkamer moet zowel praktisch als sfeervol zijn. Zorg voor helder licht bij de wastafel en spiegel, en dimbare verlichting voor een ontspannende sfeer tijdens het baden of douchen. Let daarom op de kleurtemperatuur LED, warm licht is vriendelijker en sfeervoller dan koud wit licht. De afstemming tussen functionele en sfeerverlichting is een belangrijk onderdeel om tot een goed lichtplan te komen.

3. Houd rekening met IP-waarden en zones

De badkamer is ingedeeld in verschillende zones met verschillende vochtniveaus. Hoe hoger de cijfers, hoe beter de bescherming[AM1] . In de badkamer is minimaal IP20 vereist, maar in zones met direct watercontact (zoals in de douche) is IP65 of hoger nodig. Kies daarom voor waterdichte armaturen met de juiste IP-waarde.

Meer weten over IP-waarden en zones? Kijk op tu.nl/ip

4. Kies de juiste dimmer bij spots

Gaat u voor één of meerdere spots? Let er dan op hoe de spots te dimmen zijn. Het dimprotocol speelt hierbij een cruciale rol. Er zijn verschillende dimprotocollen beschikbaar, zoals Dali, fase aan/afsnijding, smart Casambi etc. Zorg ervoor dat de gekozen spots compatibel zijn met het specifieke dimprotocol om een soepele en optimale werking te garanderen. Smart dimmers bieden naast de basisfunctionaliteit van dimmen extra mogelijkheden, zoals handige timers en vooraf ingestelde verlichtingsinstellingen.

5. Let op de inbouwhoogte

Bij het plaatsen van inbouwspots in de badkamer is het belangrijk om rekening te houden met de totale installatie inbouwhoogte en de hoogte van de inbouwspot. Spots met een lage inbouwhoogte hebben een bredere lichtbundel. Spots met een hoge inbouwhoogte hebben een smallere lichtbundel. Kies daarom spots die matchen bij de inbouwhoogte én lichtbehoeften.

6. Laat u adviseren door een adviseur

De klant ontzorgen, dat is de belangrijkste taak van een Lichtadviseur van Technische Unie. De lichtadviseur helpt bij het maken van een lichtplan op maat, rekening houdend met alle wensen, de ruimte en de laatste trends. Technische Unie faciliteert alles, van begin tot eind.

Meer weten over de lichtadviseurs van Technische Unie? Kijk op tu.nl/plan

7. Maak een lichtplan

Als je een mooi ontwerp maakt en je zet er geen licht in dan is je ontwerp weg. Als je het versterkt, dan heb je een fantastisch ontwerp. Of als je messingkleurige accessoires in een badkamer toepast, hoe fantastisch is het dat de pendelarmatuur een messing binnenkant heeft zodat het detail net weer terugkomt en het matcht? Het zijn kleine dingen, waar je met een lichtplan het plaatje compleet kan maken.

Meer weten over het maken van een lichtplan? Kijk op tu.nl/plan.

Lichtadviseur

Elk cluster van verkoopkantoren heeft zijn eigen lichtadviseur. De lichtadviseur inventariseert uw wensen, gaat, -op uw verzoek- met u mee naar de eindklant én zoekt in ons brede assortiment naar de juiste oplossing voor uw lichtplan. 

Neem contact op met de lichtadviseur bij u in de beurt en maak direct een afspraak voor het maken van een lichtplan op maat. 

Ontdek ons aanbod badkamerverlichting