ZONES EN IP-WAARDEN

Door Technische Unie
26 maart 2024
Technische Unie

Gaat u verlichting plaatsen in een vochtige ruimte zoals de badkamer? Aangezien water en elektriciteit niet goed samengaan, is het van belang om rekening te houden met de verschillende zones en bijbehorende IP-waarden. De IP-waarde van een armatuur geeft de bescherming tegen vocht aan. Deze waarde speelt daarom een grote rol bij de keuze voor de juiste badkamerverlichting.

Om de producten in onze webshop te bekijken dient u ingelogd te zijn. ip-waarden en zones-badkamerverlichting-technische-unie

Zone 0

In bad of in de douchebak. De lamp die u in deze zone plaatst dient een armatuur met een laag voltage (max. 12 volt) te hebben. Kies hierbij voor een lamp met een IP-waarde van ten minste 67. Dit houdt in dat de lamp bestand moet zijn tegen onderdompeling.

Zone 1

Direct boven douchebak of bad tot 225 centimeter hoogte vanaf de vloer gemeten. Kies een lamp met een IP-waarde van 65, deze is waterstraaldicht. Ook boven de wastafel dient een lamp over deze IP-waarde te beschikken.  

Zone 2

Straal van 60 centimeter om bad of douche heen. Ga voor een lamp met een IP-waarde van 44, deze is spatwaterdicht.

Zone 3

Meer dan 300 centimeter afstand boven douche en bad of 60 centimeter afstand van de wastafel. Bij deze zone kiest u voor een lamp met een IP-waarde van minimaal 21, deze is drupwaterdicht.

Lichtadviseur

Elk cluster van verkoopkantoren heeft zijn eigen lichtadviseur. De lichtadviseur inventariseert uw wensen, gaat, -op uw verzoek- met u mee naar de eindklant én zoekt in ons brede assortiment naar de juiste oplossing voor uw lichtplan. 

Neem contact op met de lichtadviseur bij u in de beurt en maak direct een afspraak voor het maken van een lichtplan op maat. 

Ontdek ons aanbod badkamerverlichting