GEHOORBESCHERMING

Door Technische Unie
31 oktober 2022
author-image

Gehoorbeschadiging is een van de meest voorkomende beroepsziekten in Nederland. Voor de Professional is een goede gehoorbescherming dan ook essentieel. Voor een goede gehoorbescherming biedt Technische Unie ruime keuze uit de topmerken als 3M, Peltor, Uvex, Delta Plus. 

Geluid heeft een grote impact op ons functioneren. Een blootstelling gedurende 8u per dag aan 80dB of meer, kan leiden tot permanente gehoorschade zoals minder goed horen (NIHL), tinnitus (oorsuizen) en hyperacusis (overgevoeligheid voor geluid)

Een normaal gesprek heeft een geluidsniveau van ca. 60dB(A). Metaalslijpen met een haakse slijper genereert al snel 84dB(A), een gat in een betonnen muur boren levert een geluidsniveau van 90dB(A) op en het geluidsniveau van een drilboor of kettingzaag komt al snel op 100dB. Het risico op permanente gehoorschade begint reeds vanaf 80dB(A).  Boven deze waarde moeten er volgens de Arbowet maatregelen genomen worden en gehoorbescherming aangeboden worden. 

Blootstelling aan geluid heeft echter meer gevolgen dan alleen gehoorschade. Het verstoort onze communicatie, zorgt dat signalen en alarmen moeilijker waar te nemen zijn, maakt dat we minder goed horen wat er rondom ons gebeurt en leidt ons af. Daarom dat vermoeidheid het meest gerapporteerde effect van blootstelling aan geluid, ook wanneer het geluidsniveau niet altijd schadelijk is.

Die permanente schade ontstaat niet plots na bijvoorbeeld 8 uur blootstelling maar is cumulatief over tijd en schade, ook al is deze niet nog permanent, ontstaat dus reeds vanaf het eerste moment van blootstelling. Vandaar dat het belangrijk is om gehoorbescherming altijd te dragen wanneer het nodig is, vanaf het eerste ogenblik.

Toch moeten we dingen kunnen horen: wat er rondom gebeurt, aankomend verkeer, communicatie van persoon tot persoon, per telefoon of op afstand. Wanneer we belangrijke geluiden niet kunnen horen, zijn we geneigd om daarvoor de gehoorbescherming tijdelijk of geheel af te zetten. Vandaar dat gehoorbescherming in eerste plaats moet gekozen worden op basis van wat men moet kunnen horen. 

Welke types gehoorbescherming zijn er?

Houd er rekening mee dat u, afhankelijk van de omstandigheden, meerdere types gehoorbescherming nodig kan hebben:

Gehoorkappen

Geschikt  bij vooral  vaak op en af te zetten. In stoffige (cement, hout, metaalslijpen, zandstralen,) of vuile omgevingen (reiniging) zijn gehoorkappen aangewezen. Deze beschermen ook de oorschelp en voorkomen dat vuil in de gehoorgang komt .

Oordop/plug

Naast  wegwerp oordoppen is er de keuze voor herbruikbare oordoppen om op te rollen of op een steeltje. Herbruikbare producten lijken een logische keuze, maar vragen de mogelijkheid om te reinigen, op te bergen en altijd mee te nemen. Kan dit niet? Dan gebruikt men beter wegwerpdoppen. 

Onze merken in gehoorbescherming