VERBOUWING LOUNGE 1 SCHIPHOL MET GROENE OFFERTE

Technische Unie
6 september 2023
Technische Unie

Verduurzaming is een belangrijk onderwerp bij de start van ieder project. De Groene offerte biedt hier uitkomst: een schaduwofferte met alternatieve duurzame producten, op basis van de aangevraagde standaardofferte. Een pilot waar ESAP en Technische Unie in het project Lounge 1 op Schiphol mee gestart zijn.

Duurzame uitbreiding

Jaap Janssens, projectdirecteur ESAP: ”Equans SPIE Airport Projects, kortweg ESAP, neemt als integrale aannemer het totale project voor haar rekening. Hieronder valt de volledige verbouwing van Lounge 1 van Schiphol. Een deel van airside (het gebied achter de securitycontrole) wordt betrokken bij landside, oftewel de openbare ruimtes. Met 5.000 m2 extra is er ruimte voor 23 vernieuwde winkel- en horecagelegenheden.

Om de lounge zo duurzaam mogelijk te verbouwen, hebben wij onder andere Technische Unie ingeschakeld. In overleg is het idee van de Groene offerte ontstaan. Van iedere aanvraag van ESAP die de Technische Unie ontvangt, krijgen wij naast de gewone offerte een schaduwofferte met groene alternatieven.”

Een volledig vrijblijvende offerte

Stephan van Vianen, senior vertegenwoordiger Technische Unie: ”In de Groene offerte wordt uiteraard gekeken naar het inzetten van zo veel mogelijk duurzame producten. Maar er zijn ook andere facetten die meespelen, zoals verpakkingsmaterialen en circulariteit – denk aan Cradle to Cradle-certificeringen. Dit project omvat de gehele verbouwing van Lounge 1, van technische installaties tot aan het schakelmateriaal. Zodra er een offerte binnenkomt, schakelen wij met onze duurzaamheidsspecialisten voor het opstellen van een Groene Offerte. Die Groene Offerte wordt volledig vrijblijvend aangeboden. Maar we hopen natuurlijk dat er in de regel voor het duurzame alternatief wordt gekozen.”

Extra trigger voor duurzame producten

Jaap Janssens: “Op alle verdiepingen worden bouwwerkzaamheden verricht. Op de eerste verdieping bevinden zich voornamelijk winkels en zitgebieden. Op de tweede verdieping de food court en de KLM-businessclass lounge. Zelfs op het dak moet er gebouwd worden. Alle facetten van installatietechniek komen hier voorbij. Van het vervangen van riolering en toiletgroepen tot het opbouwen van nieuwe technische ruimtes en casco winkels. De duurzaamheidsambities van Schiphol komen in dit project sterk naar voren. De Groene offerte helpt ons deze ambities te realiseren.

Natuurlijk bevatten onze standaardaanvragen al duurzame producten. Maar door de Groene offerte worden we nóg meer getriggerd om voor een duurzamer alternatief te kiezen dan het standaardproduct. Er bestaan nu bijvoorbeeld kranen die een Cradle to Cradle-certificaat hebben. Maar ook tassen en bouwlaarzen die volledig circulair zijn. Er zijn echt heel veel mogelijkheden waar de Groene offerte aan bijdraagt. Bij de oplevering wordt er gerapporteerd wat het voor de eindklant heeft opgeleverd”.

Meer weten over duurzame producten?

Neem dan contact op met uw verkoopkantoor of contactpersoon. Of stuur een bericht naar Team Duurzaam.