Ventilatie Tergooi MC: geslaagde operatie van ULC, S&P en Technische Unie

Door Technische Unie
28 september 2022
Technische Unie

Bij de bouw van het TerGooi MC in Hilversum is een knap staaltje samenwerking vertoond. Soler&Palau heeft samen met Technische Unie alle afzuigventilatoren geleverd aan de Installatiecombinatie TerGooi van BAM en ULC.

Zo werkten zij voortvarend samen aan de nieuwbouw van dit ziekenhuis. We spraken alle partijen en ontdekten welke voordelen dit opleverde.

Eyeopener

“Wij hadden nog nooit iets samen gedaan met Soler&Palau,” bekent Paul Hartsink van ULC. “Ik kende dit bedrijf, oneerbiedig gezegd, alleen maar van de badkamerventilatoren. Maar we hebben nu ervaren dat ze een zeer uitgebreid assortiment hebben. Je kunt het zo gek niet bedenken of ze hebben het!"

(tekst verder gaat onder de afbeelding)

Afzuigventilatoren

"Het was voor ons echt een eyeopener. Het hele programma afzuigventilatoren wat wij nodig hadden voor dit ziekenhuis, hebben ze in het assortiment.”

Uiteindelijk zijn de volgende ventilatoren van S&P door Technische Unie geleverd:

Altijd via de groothandel

“De aanbesteding is via BAM gegaan en het contact liep via Berry Brand van S&P,” vervolgt Paul. “Hij gaf aan dat de levering van hun ventilatoren altijd via de groothandel, en het liefst Technische Unie, verloopt. En eigenlijk wist ik dat wel. Want toevallig had ik juist daarvoor in de Technoscoop gelezen over hun samenwerking bij het Amphia ziekenhuis. 

Bovendien hebben we vanuit de elektrotechniek zo ongeveer alles met Technische Unie gedaan voor dit ziekenhuis. En Technische Unie heeft sowieso al een goede relatie natuurlijk met BAM. Dus dat werkt goed.”

Strategische partners

“Soler&Palau heeft een hele warme relatie met Technische Unie,” weet Berry Brand, Sales Manager Nederland. “Wij zijn ook strategische partners als het om ventilatie gaat.”

(tekst gaat verder onder de video)

Op het gebied van ventilatietechniek zijn wij de enige die uitsluitend via de groothandel levert. Of het nou een klein of een groot project is. Er zijn er natuurlijk enkele meer die via de groothandel leveren, maar die leveren ook direct. Zeker bij dit soort projecten.

"Een streepje voor."

Dus wat dat betreft hebben we bij Technische Unie een streepje voor omdat we juist de enige zijn. Daarbij loopt Technische Unie niet het risico dat de leverancier toch rechtstreeks gaat leveren, bijvoorbeeld vanwege de omvang van de opdracht, concurrentieoverwegingen of marges.”

Aan de slag

Sander Amelsbeek, Key Account Manager bij Technische Unie, vertelt hoe ze dit samen aanpakken: “Op het moment dat wij het bestek van het ziekenhuis ontvangen via de Installatiecombinatie (BAM/ULC), dan ontleden wij dat en gaan we per werkpakket kijken wat voorgeschreven staat en wat niet."

(tekst gaat verder onder de afbeelding)

Dakventilatoren

"We zitten gezamenlijk aan tafel met S&P en verschillende specialisten van de klant. Dus in dit geval zit daar een engineer, een projectleider en een ontwerper bij. En vanuit Technische Unie zijn natuurlijk inkoop en verkoop betrokken bij het projectteam.

"We laten de specialisten met elkaar praten."

Vervolgens gaan we met elkaar een productselectie maken en kijken hoe het logistiek moet worden ingevuld. En dat is iets wat we geleerd hebben uit het verleden: we laten de specialisten met elkaar praten, dan hoef je er niet elke keer tussen te zitten.”

Kennis en gemak

“Ja, kijk dat was misschien wel dé kracht van deze samenwerking,” zegt Paul Hartsink. “Met S&P deden we de productselecties en de componenten organiseren. Dus wij kregen vanuit S&P een goede opgave en dat werd direct een inkooporder bij Technische Unie die bij ons werd geleverd."

(tekst gaat verder onder de afbeelding)

Afzuigventilatoren

"Dus we hadden zowel de kennis van S&P als het gemak van Technische Unie in het project. Want het is een groot voordeel dat het transport via Technische Unie loopt.

“De kennis van S&P en het gemak van Technische Unie.”

We hadden op een gegeven moment een defect en dan liepen de retouren ook gewoon via Technische Unie. Het voordeel is dat je uit voorraad kunt bestellen of afroepen. En toen we een keer een defect hadden, was het ook zo uitgewisseld. Technische Unie behartigde bij problemen dus de retouren en de garantie-afhandeling.”

Beschikbaarheid van producten

Natuurlijk had de bouw van het Tergooi MC ook last van de verminderde beschikbaarheid van producten. Echter niet bij de ventilatieproducten.

“We maken alles zelf, wat we zelf kunnen maken.”

“S&P heeft als uitgangspunt: we maken alles zelf, wat we zelf kunnen maken,” aldus Berry Brand. “Het grote voordeel daarvan is dat je productie niet tot stilstand komt. Vaak is bijvoorbeeld de motor een leveringsprobleem, maar bij ons niet. Ook de motoren maken we bij S&P zelf.”

Duurzaam ventileren

Voor het Tergooi MC zijn energiezuinige ventilatiemotoren geselecteerd zodat er zo min mogelijk watt per kuub per uur hoeft te worden opgenomen. “Want je wilt op een zo goedkoop en duurzaam mogelijke manier een X aantal kuub lucht per uur verplaatsen,” geeft Berry Brand aan.

“Volop aan de slag met recycling.”

“Bovendien zijn we volop aan de slag met recycling,” vult Sander Amelsbeek aan. “Zo worden oude, afgeschreven ventilatoren ingezameld en de materialen verwerkt en hergebruikt.”

Vervolg

Deze samenwerking met S&P en ULC/BAM is erg goed bevallen. Hopelijk kunnen we dit nog vaker doen. Want veel ziekenhuizen lijken in constructie veel op elkaar. Dus je hebt altijd operatiekamers, behandelkamers en labs. Dan zie je eigenlijk dat je voor een volgend ziekenhuis, wat zich nu ook al aandient, vergelijkbare dingen kunt doen.” 

“Ook wat ons betreft is de samenwerking voor herhaling vatbaar,” besluit Paul Hartsink van ULC. “We zijn nu bezig met de verificatiefase van een nieuw project en gaan daarin deze samenwerking weer toepassen.”