LICHTPLAN VOOR NIEUWBOUW VREDO LANDBOUWMACHINES

Technische Unie
4 juli 2023
Technische Unie

Het nieuwbouwpand van Vredo Dodewaard biedt ruimte aan onder andere de verkoop-, assemblage- en serviceafdelingen. Installateur Sterk Elektrotechniek werd ingeschakeld voor de engineering en installatie van elektra. Voor het lichtplan en het stroomlijnen van de samenwerking met leveranciers, werd lichtadviseur Ferry Brouwer van Technische Unie betrokken.

Lichtplan

Niels van de Scheur, mede-eigenaar en projectleider elektrotechniek van Sterk: “Samen met de opdrachtgever hebben wij eerst hun wensen in kaart gebracht. Hierna hebben wij het plan voor het pand opgesteld voor onder andere domotica, beveiliging, bekabeling, zonne-energie en verlichting. Om overzicht te houden hebben we het lichtplan uitbesteed aan Technische Unie.”

Niet in je eigen schaduw werken

Ferry Brouwer, lichtadviseur bij Technische Unie: “Het nieuwe pand biedt ruimte aan verschillende functionaliteiten zoals de verkoop, assemblage en service van landbouwmachines. Iedere ruimte stelt andere eisen. Per ruimte is er gezocht naar de best passende én meest duurzame verlichtingsoplossing.

Voor de 125 meter lange assemblagelijn zocht Vredo naar een verlichtingsoplossing die een consistente 1.000 lux behaald. Door te kiezen voor lichtlijnen met de juiste armaturen in combinatie met de hoogte van de werkplaats, is een goede lichtverdeling ontstaan. Monteurs beschikken nu over de juiste hoeveelheid verlichting en hoeven niet in hun eigen schaduw te werken. Naast een lichtplan is er ook een noodverlichtingsplan opgesteld.”

Flexibiliteit en expertise

Niels van de Scheur: “In dit project hebben we verschillende keren samen met Ferry andere keuzes gemaakt. In eerste instantie hadden we ledpanelen ingetekend. Later bleken downlights de voorkeur te hebben. Hierdoor moest hij terug naar de tekentafel om het lichtadvies aan te passen. Daarbij heeft Ferry zich flexibel opgesteld. Ook toen het plafond in de kantine in het zwart werd uitgevoerd, wist Technische Unie hier op de juiste manier op in te spelen, door in samenwerking met de leverancier de eerder gedane bestelling aan te passen. Juist die flexibiliteit en expertise zijn belangrijk in een samenwerking zoals deze. Dit zorgt ervoor dat we het in een volgend project weer op deze manier gaan aanpakken.”

A

Daglichtregeling

Ferry Brouwer: “Om de verlichting nog duurzamer te maken, is er bewust gekozen voor dimbare armaturen. Zodra er veel licht van buiten binnenkomt, wordt de verlichting automatisch gedimd om energie te besparen. Naast deze daglichtregeling zijn veel ruimtes voorzien van bewegingssensoren. En gaat de verlichting in het hele pand automatisch uit wanneer je het alarm inschakelt.”