Bij stichting Technoord in Amsterdam volgen jongeren uit aandachtswijken een ‘Techneeship’ van drie maanden. Ze leren zowel technische vaardigheden als soft skills en kunnen daarna bijvoorbeeld als BBL’er in de technieksector aan de slag. Technische Unie doneerde gereedschap en materialen aan Technoord na een oproep op LinkedIn van de oprichters.
JONGEREN AAN DE SLAG MET MATERIAAL VAN TECHNISCHE UNIE
Een eerlijke kans
“Vorig jaar heb ik de oprichters van Technoord leren kennen tijdens een retraite”, vertelt Angelique Sijsenaar, Business Analyst Sustainability van Technische Unie en initiatiefnemer van de donatie. “Zij vertelden toen dat ze Technoord hebben opgericht om kansenongelijkheid tegen te gaan. Als je opgroeit in een bepaalde wijk, kan dat betekenen dat je minder kansen krijgt dan jongeren uit andere wijken. Technoord biedt jongeren kans op een baan en creëert een community voor ze.”
Wat sprak je aan en hoe legde je de link met Technische Unie?
“Hun verhaal sprak mij aan vanuit mijn betrokkenheid bij duurzaam ondernemen. Ik vind dat iedereen de kans moet krijgen om mee te doen. Daarnaast weet ik ook dat onze klanten zitten te springen om handjes. De jongeren krijgen zowel een technische training als een soft skill training. Ze worden echt voorbereid op het installatievak. Toen Technoord op LinkedIn een oproep plaatste dat ze gereedschap nodig hadden, legde ik direct de link met Technische Unie. Ik heb het idee voorgelegd en het MT was enthousiast.”
Wat hebben we gedoneerd?
“Een hele lijst met spullen, die ik samen met collega Patrick Bijl heb samengesteld in overleg met Technoord. Denk aan gereedschappen als schroefboormachines, buigijzers en sleutelsets maar ook materialen als buizen en leidingen met beugels en koppelingen. En zelfs een expansievat. Eigenlijk alles wat je nodig hebt om een W-installatie zoals een warmtepomp te installeren.”
'Jonge mensen zijn de motor van onze samenleving'
“Technische Unie vindt duurzaamheid belangrijk en we willen dat iedereen mee kan doen. Zoals Technoord schrijft: 'Jonge mensen zijn de motor van onze samenleving. Dit zijn onze ‘future generations’. Dat past natuurlijk perfect bij waar Technische Unie voor staat. En we zien de opgave waar onze markt voor staat. Voor de energietransitie zijn gewoon extra handen nodig. Hiermee helpen we het onze branche toch weer een beetje.”