Waterzijdig inregelen als basis voor energiebesparing woning

Door IMI Hydronic Engineering
23 mei 2024
IMI Hydronic Engineering

Waterzijdig inregelen zorgt voor maximaal comfort tegen minimale energiekosten. IMI Heimeier Eclipse radiatorafsluiters met AFC technologie verzekeren eenvoudige, snelle en betrouwbare optimalisatie van waterdistributie voor uw HVAC-systeem.

Comfort voor lage kosten

Waterzijdig inregelen garandeert dat elke radiator onder alle omstandigheden minstens zijn ontwerpdebiet ontvangt. Ofwel het proces van optimalisering van de waterdistributie in gebouw of woning voor maximaal comfort tegen minimale energiekosten.

Belangrijke aspecten om te  overwegen alvorens te renoveren


Buitentemperatuur, grootte van het gebouw, aantal bewoners en isolatie zijn variabelen die de energiebehoefte van uw HVAC-systeem kunnen beïnvloeden. Dit zijn echter niet de enige variabelen. De efficiëntie van uw verwarmingsbron en de manier waarop die werkt, hebben een aanzienlijke invloed op het energieverbruik en dus op de mogelijke besparingen.

De verplichting tot waterzijdig inregelen in Nederland

De meeste installaties in Nederland worden nog niet waterzijdig ingeregeld. Sinds 10 maart 2020 is het verplicht dat verwarmingssystemen waterzijdig worden ingeregeld.

Dit geldt alleen bij woningen waar de warmtebron, cv-ketel of (hybride) warmtepomp, wordt vervangen of vernieuwd. Maar ook wanneer meer dan 30% van de afgifteapparaten (zoals radiatoren) zijn vervangen. Bij het vervangen van de warmtebron is het ook verplicht om per verdieping of per ruimte de temperatuur te kunnen regelen. Meer over WZI weten.

Optimale waterregeling met IMI Heimeier Eclipse radiatorafsluiters

Eclipse 150 & 300, Multilux -4 set met Halo

Met IMI Heimeier Eclipse radiatorafsluiters met AFC technologie (Automatic Flow Control) ben je verzekerd van eenvoudige, snelle en betrouwbare waterzijdige inregeling. Oplossingen met deze technologie zijn zo ontworpen dat wanneer de afsluiter eenmaal op de juiste waarde is ingesteld, het gewenste debiet niet wordt overschreden, ongeacht het drukverschil.

Hierdoor wordt het ruimtecomfort verzekerd en een geoptimaliseerd energieverbruik gegarandeerd.

Efficiënte oplossingen voor HVAC-systemen met grote debieten

De Eclipse is leverbaar in een 10-150 l/h versie (oranje kap) en een 30-300 l/h high flow versie (Eclipse 300 met groene kap) dé optimale oplossing voor HVAC-systemen met grote debieten, bijvoorbeeld lage temperatuur systemen met warmtepompen.

Hoe werkt AFC-Technologie?

Ontdek IMI Eclipse Family