Dit is cruciaal voor de kwaliteit van een EMC-wartel

Door Hemmink
6 september 2023
Hemmink

Elektromagnetische invloeden kunnen de werking van machines belemmeren, storingen en zelfs downtijd veroorzaken. In dit artikel leggen we uit wat de relatie is tussen dempingswaarden, stroombelastbaarheid en afscherming: 3 kenmerken die cruciaal zijn voor de kwaliteit van een EMC-wartel.

EMC wartel zilver blauw

EMC-wartels: voorkom storingen en downtime

Kabelwartels spelen bij de EMC-afscherming van een apparaat of installatie een belangrijke rol. Zij voorkomen downtime, onderbrekingen in de productie en storingen. Omdat downtime en onderbrekingen van je productieproces  hoge kosten met zich meebrengen, zijn EMC-wartels van cruciaal belang. 

Standaard wartels: meer kans op storingen

In de praktijk worden nog vaak standaard wartels gebruikt die onvoldoende bescherming bieden tegen elektromagnetische straling. Dit brengt een groot veiligheidsrisico met zich mee. Wanneer er een  elektromagnetische interferentie optreedt, is de schade (downtijd en productieverlies) vaak niet te overzien. Het oplossen van deze problemen is tijdrovend en kostbaar en weegt niet op tegen de kostenbesparing van goedkopere standaardoplossingen zonder EMC-afscherming.

Dempingswaarden en stroombelastbaarheid

EMC-wartels zorgen voor de afvoer van stoorstromen direct voordat ze de behuizing binnenkomen (extern) en ook binnen de behuizing (intern). Bij de kwaliteit en effectiviteit van een EMC-kabelwartel spelen twee factoren een belangrijke rol: dempingswaarden en stroombelastbaarheid.

Hoge dempingswaarden

Hoge dempingswaarden zijn essentieel om stoorsignalen te voorkomen die gevoelige gegevensoverdracht kunnen belemmeren, zoals meetresultaten en gegevens in de radarengineering, aandrijf- en besturingstechniek en telecommunicatie . 

De blueglobe TRI EMC-wartel van fabrikant Pflitsch heeft bijvoorbeeld uitzonderlijk hoge dempingseigenschappen. Deze wartel heeft een driehoekige gepatenteerde veer die, dankzij een groot contactoppervlak en 360° omsluiting, perfect contact met het scherm maakt. 

Hoge stroombelastbaarheid

Een hoge stroombelastbaarheid is belangrijk als er hoge stroomniveaus door de afscherming van de kabel vloeien en deze betrouwbaar afgevoerd moeten worden naar de behuizing. Kabelwartels zonder voldoende stroombelastbaarheid kunnen gemakkelijk oververhit en beschadigd raken, waardoor ook de afscherming niet meer gegarandeerd is. Vooral in e-mobility is stroombelastbaarheid erg belangrijk.

Afscherming

Verder speelt ook de afscherming van de kabel een belangrijke rol bij de dempingswaarden en stroombelastbaarheid van de EMC-wartel. De blueglobe TRI EMC-wartel maakt gebruik van een driehoekige gepatenteerde veer die dankzij een groot contactoppervlak en zijn 360° omsluiting, perfect contact met het scherm maakt. Daardoor heeft deze EMC-wartel uitzonderlijk hoge dempingseigenschappen.

Uitgebreid programma EMC-wartels van Pflitsch

Hemmink storingen

Wil je je apparatuur betrouwbaar afschermen tegen elektromagnetische straling? Kies dan voor de hoogwaardige en gepatenteerde EMC-kabelwartels van kabelwartelspecialist Pflitsch. Met de kabelwartels uit de series UNI Dicht® en Blueglobe® biedt Pflitsch een uitgebreid programma voor verschillende EMC-toepassingen tot zelfs Cat. 8.2.

Met EMC-wartels van Pflitsch ben je verzekerd van:

Met EMC-wartels van Pflitsch ben je verzekerd van:

  • Hoge dempingswaarden voor een betrouwbare EMC-afscherming 
  • Hoge stroombelastbaarheid voor betrouwbare afvoer van hoge stroomniveaus 
  • Veilig 360° contact met het kabelscherm 
  • Geschikt voor een breed temperatuurbereik 
  • Uitstekende IP-dichtheid en trekontlasting 
  • Tijd- en kostenbesparende montage 

Door te investeren in kwalitatief hoogwaardige EMC-kabelwartels voorkom je onnodige downtime, dure reparaties en ad-hoc serviceritten om deze reparaties uit te voeren. Bekijk alle Pflitsch EMC-wartels in de TU webshop of vraag je Technische Unie-contactpersoon naar alle mogelijkheden.

Ontdek alle Pflitsch EMC-wartels