EU TAXONOMIE: WAT IS ECHT DUURZAAM INVESTEREN?

Technische Unie
18 januari 2023
Technische Unie

Welke initiatieven zijn écht duurzaam om in te investeren? Dat is de vraag die speelt bij 50.000 grote bedrijven in de Europese Unie na bekendmaking van de Europese klimaatdoelstellingen. Sinds 1 januari 2023 is namelijk de complete Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) van kracht waarin deze organisaties onder andere moeten rapporteren over hun duurzaamheidsbeleid.

De juiste duurzame investeringen

Om de klimaatdoelstellingen van de Europese Unie te behalen, worden vele initiatieven opgezet zodat organisaties voldoen aan de opgelegde duurzaamheidsdoelstellingen. Maar belanghebbende en particuliere investeerders willen natuurlijk niet hun zuurverdiende centen investeren in zogenaamde greenwashing projecten. 

Om beleggers en bedrijven te ondersteunen heeft de Europese Commissie in samenwerking met de Technical Expert Group (TEG) on sustainable finance de ‘EU Taxonomy’ opgesteld. Deze taxonomie omvat een classificatiesysteem dat is ontwikkeld om te bepalen of een initiatief ook daadwerkelijk duurzaam is. 

Voordat een initiatief als ‘duurzaam’ bestempeld mag worden, moet het volgens de EU Taxonomy voldoen aan één van de volgende doelstellingen:

Dit omvat onder andere de transitie van fossiele brandstoffen naar schone, hernieuwbare energie. Uitfasering van schadelijk stoffen en het initiëren van duurzame alternatieven. In het algemeen: het beperken van klimaatverandering.

Dit is het aanpassen aan een veranderend klimaat. Sommige klimaatveranderingen kunnen niet meer worden tegengegaan. Daarom is er besloten om ervoor te zorgen dat de mensheid er zo goed mogelijk op voorbereid moet zijn. Een voorbeeld hiervan is het investeren in de infrastructuur door wegen te bouwen die beter bestand zijn tegen extreme hitte.

De duurzame omgang met én bescherming van water en andere maritieme bronnen. Voorbeelden zijn onder andere de bouw en uitbreiding van wateropvang-, behandelings- en toevoersystemen.

Dit omvat de transitie naar een circulaire economie waarbij de toename van afval wordt tegengegaan en meer gebruik wordt gemaakt van gerecyclede materialen. 

Het verminderen of tegengaan van vervuiling. Voorbeelden zijn onder andere het verduurzamen van productieprocessen of ontwikkelingen en gebruik van koolstofarme energiebronnen.

De bescherming en het behoud van gezonde ecosystemen. Hieronder vallen onder andere het investeren in natuurreservaten en bebossing en het tegengaan van ontbossing.

 

Overkoepelend moet er rekening gehouden worden met het DNSH-principe oftewel Do No Significant Harm. Men moet voldoen aan minimaal één criterium om de stempel ‘duurzaam’ te ontvangen. Maar dit mag niet ten koste gaan van de overige criteria. Uiteraard blijft het DNSH-principe ook van kracht voor mensen- en arbeidsrechten.

Uitzonderingen voor gas- en kernenergie

Voor investeringen in gas- en kernenergie wordt een uitzondering gemaakt. Ondanks dat het gebruik van deze energietypes niet direct als duurzaam wordt bestempeld, is de commissie van mening dat investeringen in deze sectoren tijdelijk bijdragen aan het behalen van de klimaatdoelen. Echter wordt hier het woord ‘tijdelijk’ benadrukt aangezien kernenergie tot 2045 wordt goedgekeurd en gas tot slechts 2035.

Gas wordt erkend als een duurzame bijdrage als het ter vervanging is van een schadelijker energiebron zoals steenkool. Daarbij worden er scherpe eisen gesteld aan de gascentrales met betrekking tot hun CO2 uitstoot en ontwikkelingen op het gebied van koolstofarme bronnen zoals waterstof. Deze eisen zijn samengesteld in de ‘Complementary Delegated Act’ en is van kracht sinds 1 januari 2023.

In één overzichtelijke tool

De screeningcriteria van het EU Taxonomy classificatiesysteem zijn door de Europese Commissie in een online tool gegoten: EU Taxonomy Compass. Deze tool bevat een overzicht met een visuele representatie van de screeningscriteria. Zodra een initiatief zich opdoet, kan een privaat investeerder in hierin controleren of het voldoet aan de criteria om de term ‘duurzaam’ te dragen. Daarnaast kunnen organisaties ook controleren of hun concepten om te verduurzamen voldoen aan de richtlijnen van de Europese Commissie.

meer over...