AJAX FLUORVRIJE (PFAS) VRIJE SCHUIMBLUSSERS

Door Chubb
30 mei 2023
author-image

Op 15 juli 2021 meldde Nederland samen met vier andere landen (DU, ZW, DK en NO) officieel het Europese PFAS verbod aan bij het Europees chemicaliën agentschap (ECHA). Het aanmelden bij ECHA was de officiële start van het proces om te komen tot een Europees verbod, om zo het gebruik van PFAS aan banden te leggen en ons milieu en onze gezondheid te beschermen.

Meest uitgebreide en complexe restrictie

PFAS staat voor Poly- en perfluoralkyl en zit in allerlei producten zoals o.a. regenkleding, anti-aanbakpannen, telefoons en cosmetica. Het is een verzamelnaam voor meer dan 6000 stoffen in heel veel producten. Tevens komt dit product voor in brandblussers die voorzien zijn van een schuimvormend middel. Daarin heet het geen PFAS, maar wordt het Fluor genoemd.

Dat PFAS voor het eerst in een keer verboden gaat worden maakt dit de meest uitgebreide en complexe restrictie tot nu toe. De verwachting is dat het verbod uiterlijk in 2028 van kracht zal zijn. Dat betekent heel wat voor al verschillende producten waar PFAS in is verwerkt en dus ook voor al die schuimblussers in Europa. WAT BETEKENT DIT VOOR U.

Heel goed alternatief

Er is een heel goed alternatief: de AJAX SP6E en de AJAX SP9E en de LA6-C en LA9-C. Deze schuimblusser is er in een 6 en 9 liter variant en is niet alleen geschikt voor brandklassen A (vaste stoffen) én B (vloeistoffen), maar in de 6 en 9 liter variant zelfs voor Li-Ion accubranden. Er volgen in 2023 nog meer typen om zo het beste scala aan fluorvrije blussers te kunnen leveren. 

In plaats daarvan is ons advies om deze schuimblussers te vervangen voor een fluorvrij exemplaar.

Uw bedrijf of organisatie is dan ruim op tijd van zijn fluorhoudende schuimblussers af en daarmee spaar je het milieu en maak je geen onnodige kosten.

TIJDPAD - Grofweg bestaat de tijd tot het verbod uit 3 fasen:

  1. 2021  Het Europees verbod is voorgesteld. 2022: ECHA heeft in februari 2022 een pre-publicatie van het restrictievoorstel gedaan. Bekrachtiging wordt in 2023 verwacht.
  2. Het Europees aanstaande verbod zet Chubb op scherp – Nu. Wij nemen een standpunt in en stoppen per direct met fluor productie.
  3. Kies bewust het beste moment voor je transitie.