Er zijn diverse technieken om elektrotechnische kabels met elkaar te verbinden. Warmtekrimp, koudkrimp, giethars of een toepassing met gel. Welke techniek heeft nu de voorkeur?
Welke techniek is het best? Krimpen of gieten?
Elke techniek om elektrische kabels te verbinden heeft voordelen en nadelen. We zetten de voor- en nadelen van de verschillende technieken in laagspanning kort op een rijtje.
Warmtekrimptechniek
Warmtekrimptechniek is een bewezen, betaalbare, snelle en eenvoudige techniek. Als de brander aan is, kan de installatie onmiddellijk starten. Veel monteurs werken graag met deze techniek omdat het resultaat direct zichtbaar en effectief is. Veilig werken met een vlam vraagt wel enige zorgvuldigheid van de installateur. Voor kleinere installaties is warmtekrimp minder geschikt. De warmtekrimpverbindingsmoffen van Cellpack worden compleet geleverd met een buitenmof, binnenmoffen, schroefverbinders met breekbout, reinigingsdoek en schuurlinnen.
Bekijk de universele krimpverbindingsmoffen uit de serie SMHSV: (294806, 262697, 262699)
Koudkrimptechniek
Bij de koudkrimptechniek kun je direct aan de slag en is er geen speciaal gereedschap nodig. De installatie kan snel. Voor deze toepassing is er wel extra afdichtingsmiddel nodig en is de houdbaarheid van het product beperkt.
Gietharstechniek
Giethars is een techniek die universeel toegepast kan worden en direct klaar is voor gebruik. De giethars van Cellpack bestaat uit twee componenten in één zak die zich door het kneden, automatisch met elkaar mengen. Er zijn gietharsproducten die duurzaam en trainingvrij zijn. Afhankelijk van het doel zijn er ook gietharspakketten die gevaarlijke stoffen bevatten. Het kan zijn dat de verhouding van het mengsel in de zak niet klopt. Een zak geeft meer afval; ook moet er rekening worden gehouden met een uithardtijd.
Geltechniek
Kiest een monteur voor de geltechniek? Dan is er meestal sprake van snelle installatie of een installatie op een moeilijk toegankelijke plek. Met gel is het mogelijk om schoon en netjes te gieten. Vaak zijn gelproducten verhoudingsgewijs duurder en is het eindresultaat enigszins elastisch. Cellpack heeft een uitgebreide gelportfolio.
Conclusie
Elke techniek kent voordelen en nadelen en ook de toepassing speelt een rol bij de keuze. Er is dus geen winnaar!