ENERGIE-EFFICIËNTE OPLOSSINGEN VOOR DE WONINGBOUW MET ABB

Door ABB
2 september 2023
ABB

Duurzaamheid in de woningbouw gaat verder dan alleen CO2-arm en circulair produceren en bouwen. Ook in woningen zelf zijn duurzame keuzes te maken en valt onder andere door automatisering veel energiewinst te behalen.

Klimaatverandering, energietekorten en de stijgende inflatie

Klimaatverandering, energietekorten en de stijgende inflatie blijven de energiekosten opdrijven. Daarom zal het onderwerp energiebesparing de komende jaren meer dan ooit deel uitmaken van ons dagelijks leven. Dat naast het feit dat consumenten tegenwoordig ook in huis steeds vaker kiezen voor duurzame producten.

Cradle to Cradle-certificering

De basis voor duurzaamheid is snel gelegd met de schakelaarseries future® linear, Busch-axcent® en Busch-balance® SI. Deze zijn namelijk alle drie bekroond met het ‘Cradle to Cradle Certified™ Bronze’, een ontwerpclaim die rekening houdt met verschillende duurzame eigenschappen zoals: veilige materialen, continue recycling en hergebruik van materialen, schoon water, hernieuwbare energie en sociale rechtvaardigheid.

Draadloos schakelen en dimmen

Ook de nieuwe Bluetooth Smart Switch & Dimmer dragen bij aan vermindering van verbruik. Zo zijn ze niet alleen bijzonder eenvoudig te installeren en bedienen, maar zijn de oplossingen door toepassing van Bluetooth Low Energy (BLE) ook energiebesparend. Bovendien werken de bedieningselementen op ‘energy harvesting’ en zijn ze daarmee zelfvoorzienend.

Smart Home-systeem

Een Busch-free@home®-Smart Home-systeem zorgt niet alleen voor meer comfort en veiligheid in en om huis, maar ook voor een besparing op de gas- en energierekening. Onderzoek van het Duitse Fraunhofer-instituut voor bouwfysica toont zelfs aan dat men door het gebruik van slimme gebouwautomatisering maar liefst 40% kan besparen op stookkosten.

Zet bijvoorbeeld zonwering slim in om woningen te verwarmen of juist te koelen. Is het buiten koud? Gebruik de zon om de temperatuur wat op te krikken. En ’s zomers sluit de zonwering juist automatisch om het binnen lekker koel te houden.

Ook de alles-uit-functie kan een belangrijke bijdrage leveren aan besparing. Hiermee kunnen bewoners namelijk met één druk op de knop zowel de verlichting als huishoudelijke apparaten en de verwarming simpel uitschakelen. En blijven apparaten nooit meer onnodig energie gebruiken.

Verwarming blijft een grote verbruiker. Wist u bijvoorbeeld dat men met 1 graad minder, maar liefst 6% energie kan besparen? De slimme thermostaten van Busch-Jaeger bieden uitkomst en hebben de mogelijkheid om de verwarming in iedere ruimte in huis afzonderlijk te regelen, via een tijdschakelaar en zelfs op afstand.

Raamcontacten zorgen er ten slotte voor dat er nooit meer onnodig een raam open blijft staan, want ook daarmee gaat er veel warmte verloren.

Meer doen met minder

Met deze en andere oplossingen kan de ecologische footprint ook in woningen aanzienlijk verkleind worden. En kunnen we samen met CO2-neutrale productie en bouw een samenleving creëren waarin meer gedaan kan worden met minder.

Direct bestellen