3D GEPRINTE ARMATUREN: DUURZAAM EN FLEXIBEL

Technische Unie
31 januari 2023
Technische Unie

Door te verledden is met verlichting al veel duurzame winst te behalen. Maar bij Signify, voorheen Philips Lighting, gaan ze nog een stap verder met 3D-geprinte armaturen. Dat zijn kwalitatieve armaturen met veel flexibiliteit in design én lokaal geprinte onderdelen gemaakt van recyclebaar polycarbonaat.

Printen met gerecycled polycarbonaat en afval

Sanna Leclou, Business Development Manager 3D Printing bij Signify: “Duurzaamheid is in R&D een cruciaal aspect. In de afgelopen jaren hebben wij grote stappen gemaakt met onze 3D-geprinte verlichtingsoplossingen. Op dit moment maken we de overstap om alle producten te printen met minimaal 55% gerecyclede of mass balanced bio-circulaire kunststoffen.

Mass balanced bio-circulaire grondstoffen worden gewonnen uit afvalstromen en reststoffen zoals tallolie uit de houtverwerkende industrie of gebruikte frituurolie. Het recyclingspercentage ligt hoger wanneer we gerecycled polycarbonaat gebruiken. We produceren zelfs lampen die gemaakt zijn van 100% gerecyclede visnetten. Daarmee dragen we bij aan het schoonmaken van de oceaan en zijn we minder afhankelijk van fossiele grondstoffen.”

Designopties én maatwerk

“Voor onder andere downlights, inbouwspots, trackspots, pendelarmaturen, hanglampen en tafellampen levert Signify nu al 3D-geprinte varianten. Per serie bieden we een aantal decoratieve en functionele designs aan. Elke ruimte is uniek en de lampen worden zo ontworpen dat de afmetingen precies voldoen aan de vereisten van een project. En daarbij zijn ze met de praktische montageoplossingen ook eenvoudig te installeren.

Signify-3D-print

Een eigen ontwerp realiseren is ook mogelijk. Samen met het R&D team van Signify wordt dan een design ontwikkeld dat op maat én in grote aantallen geprint kan worden. Kleine aanpassingen van bestaande designs zijn ook mogelijk en op korte termijn te realiseren,” vertelt Sanna Leclou.

75% minder CO2-uitstoot

Het polycarbonaat is naast stevig ook licht van gewicht en wordt lokaal geprint in onder andere Turnhout (België). Dit zorgt voor lagere transportkosten en dus minder CO2-uitstoot. Sanna Leclou: “Een extern onderzoeksbureau heeft vastgesteld dat een 3D-geprinte downlight ten opzichte van een standaard downlight de CO2-uitstoot voor materiaal-winning en fabricage met 76% reduceert.

Perfect-fit-downlight

Daarbij zorgt het lichte gewicht ervoor dat de armaturen eenvoudig te installeren zijn. Ook op het gebied van levensduur doen 3D geprinte armaturen niet onder voor traditionele armaturen. Alle armaturen gaan 50.000 lichturen mee met een minimaal lumenbehoud van L80.”

Op grote schaal

Met de huidige capaciteit aan 3D-printers kan Signify op korte termijn grootschalig leveren, zo legt Sanna uit: “Bij grote projecten adviseren wij de klant drie weken levertijd aan te houden en drie maanden voor de leverdatum Signify te informeren over het project. Het printen gaat snel, maar de vraag is hoog en we moeten er ook voor zorgen dat de elektrische componenten op voorraad zijn.”

Duurzame 3D-geprinte armaturen voor uw project?

Bent u benieuwd hoe de 3D-printoplossing van Signify bijdraagt aan de verduurzaming van uw project? Gebruik voor downlights direct de perfect fit-configurator en ga aan de slag. Of bekijk één van de andere configuratoren van Signify. Neem voor meer informatie contact op met uw vertegenwoordiger of met onze lichtadviseurs