‘Elke dag om 16.00 uur mailt de weegkast zijn bestelling’

Technische Unie
15 september 2023
Technische Unie

Inventief zijn ze bij IPBE in Eindhoven zeker. Geef ze een uitdaging en ze vinden een oplossing. Van het personeelstekort in een regio waar het extra lastig is techneuten te vinden, tot een lading ongebruikte Oostenrijkse kabels met een wel heel bijzondere print. Met de nieuwe weegkasten voor grijpvoorraad en kabels met kleinere kwadraten van Technische Unie hoopt IPBE het bestellen van deze producten verder te stroomlijnen.

‘Als de klant maandag iets nodig heeft, zorgen wij dat het er maandag is’

Cees Biesters, mede-eigenaar IPBE: “In 2005 ben ik met mijn voormalige compagnon Hans IPBE gestart. Na zijn overlijden nam Richard de rol als algemeen directeur over. Ik ben verantwoordelijk voor de werkplaats, hij richt zich op klanten, offertes en onder andere ons inkoopbeleid.

80% van wat wij maken zijn industriële schakelpanelen – besturingskasten. De overige 20% zijn verdelers. Die worden hier in onze werkplaats in Eindhoven gebouwd aan de hand van het ontwerp van een installateur of eindklant.

Als ik één punt moet noemen waarin wij goed zijn: als de klant maandag iets nodig heeft, zorgen wij dat het er maandag is. Dan gaan we ’s avonds door en zo nodig ook in het weekend. De eerste 10 jaar van IPBE hebben Hans en ik élke avond samen tot 19.00 uur doorgewerkt, dat was toen heel gewoon.”

Paneelbouwer IPBE in Eindhoven

Actief in beeld komen bij jonge talenten

Richard Walraven, directeur-eigenaar IPBE: “Wat we vaak horen is dat de kwaliteit van onze gebouwde panelen hoog is. Dat vind ik een heel mooi compliment, ook voor onze 7 collega’s. Ook denken we mee met de klant en gaan we direct mee met veranderingen als dat kan. We stoppen het proces dan en kijken hoe een verandering kan worden doorgevoerd. Dus we maken niet eerst de lopende opdracht af en gaan dan pas nadenken over eventuele aanpassingen op het originele ontwerp. Die flexibiliteit stellen klanten zeer op prijs, krijg ik vaak terug.

Een uitdaging hier in de regio is het vinden van goed geschoolde mensen. Vanuit de technische opleidingen wordt standaard eerst een groot techbedrijf geadviseerd en dan nog een of twee grote installatiebedrijven. De jonge talenten denken niet gelijk aan een loopbaan bij IPBE na. Dus je moet actief bij ze in beeld komen. Om die reden zijn wij ook een leerwerkbedrijf geworden. Vanuit MBO 3 of 4 lopen jonge mensen stage bij ons. Daarna hoop je dat ze bij ons blijven. De komende jaren willen we graag zo’n 4 extra werknemers aantrekken.” 

Dood kapitaal komt tot leven

Richard Walraven: “Naast doorzettingsvermogen, flexibiliteit en innovatie is samenwerking een van de punten waar wij goed in zijn. Wij maken deel uit van het Siemens Alpha-programma en kijken welke samenwerkingen er verder mogelijk zijn in de markt. Als je die aangaat, moet het in ieder geval wel bij ons passen.”

Cees Biesters: “In de samenwerking met leveranciers moet je soms ook creatief zijn. Voor een project had ik 3.000 klemmen van een bepaald merk in bestelling staan. Die konden ze niet op de benodigde termijn leveren. Wij hebben de klant toen een alternatief voorgesteld, de kasten zijn daarmee ook gebouwd. Maar die 3.000 eerder bestelde klemmen werden achteraf gewoon geleverd. Toen de klant een vervolgbestelling deed, konden we die alsnog inzetten. Zo slim moet je soms ook zijn in deze branche, dood kapitaal kwam zo weer tot leven.

Al lukt dat niet altijd, natuurlijk. Voor een ander project hebben we al eens in Oostenrijk een grote hoeveelheid kabels moeten inkopen, voorzien van een heel speciale print. Daar is uiteindelijk maar een klein gedeelte van gebruikt. Mocht iemand toevallig voor een paneelbouwproject behoefte hebben aan gekleurde kabels met allemaal blokjes erop gedrukt, hoor ik het graag! We hebben daar nog genoeg van liggen.”

Kabels in de Technische Unie weegkast

Weegkasten voor grijpvoorraad en kabels in gebruik genomen

Michael Schoenmakers, vertegenwoordiger Technische Unie: “Samenwerking zoeken wij vanuit Technische Unie ook graag op. Bij IPBE zijn we eerder al gestart met een 2Bin-systeem. Daarbij zijn bakjes in een sorteerkast voorzien van een QR-code. Door dagelijks of wekelijks langs die bakjes te lopen en de lege bakjes te scannen, krijgt de klant snel een overzicht van te bestellen artikelen.

De vervolgstap, een weegkast voor de grijpvoorraad, draait ook alweer enige tijd bij IPBE. Daarin worden sorteerbakjes op een weegplaat geplaatst. Die geeft automatisch een seintje zodra een triggerwaarde wordt overschreven en er bijgesteld moet worden.”

Frits Thasing: Key Accountmanager Industrie bij Technische Unie: “Voor kabels is dit nu voor het eerst dat we een weegkast hebben gebouwd. Kabel is een product met een hoge omloopsnelheid bij paneelbouw, per paneel wordt vaak wel 50-2.000 meter kabel gebruikt, meestal de wat kleinere kwadraten.

De weegkast voor kabels werkt op dezelfde manier als de reguliere weegkast voor grijpartikelen, alleen zijn de posities in de kast wat groter, omdat doosjes kabel nu eenmaal meer ruimte innemen. Eén complicerende factor moesten we oplossen in de aanloop naar deze pilot: als de monteurs van in dit geval IPBE geen complete doos kabel gebruiken, maar slechts een deel ervan, moet dat verrekend worden. En soms worden doosjes kabel na gebruik weer teruggelegd in de kast. Daar hebben we samen met IPBE inmiddels een oplossing voor bedacht.”

Elke dag om 16.00 uur mailt de weegkast zijn bestelling

Richard Walraven: “We zijn heel blij met de weegkasten. Dit scheelt mij wekelijks veel tijd om langs alle bakjes te lopen en alles te scannen. Elke dag om 16.00 uur krijg ik nu een mailtje in mijn inbox met een besteladvies vanuit de weegkasten.

Ook het feit dat Technische Unie op afstand kan monitoren wat er gebeurt en zo nodig kan adviseren, ervaren wij als prettig. Het allerbelangrijkste voordeel: onze monteurs grijpen niet meer mis. In een markt waarbij goede mensen vinden knap lastig is, helpt ons dat zeker verder.

Er wordt binnenkort waarschijnlijk zelfs een extra weegkast voor kabel bijgeplaatst, daarin wordt rekening gehouden met grotere kwadraten.”

Meer informatie

Wilt u meer weten over de weegkast? Lees op deze pagina meer of neem contact op met uw vertegenwoordiger of verkoopkantoor.