‘Tot wel 1,6 miljoen kuub lucht per uur verplaatsen in geval van brand’

Door Technische Unie
12 september 2023
Technische Unie

Branden in parkeergarages zijn regelmatig in het nieuws en vaak lastig te blussen. Bij HC PS in Waalwijk weten ze dat ‘zicht op de brand’ in zulke gevallen de sleutel is tot een oplossing. Door onder andere met grote ventilatoren rook af te zuigen, kan de brandweer hun werk doen en kan een beginnende brand snel geblust worden. 

4.000 keer zoveel luchtverplaatsing als een ventilator thuis

“Bij een standaard brand in een parkeergarage staan gemiddeld zo’n drie auto’s tegelijk in de brand.” Aan het woord is Marcel van der Krabben, Managing Director HC PS. “Het is de kunst om de brandweer veilig naar die brandhaard te loodsen en te zorgen dat zij zien wat er geblust moet worden. Wordt er een brand gedetecteerd in een parkeergarage die wij beheren? Dan wordt de brandweer automatisch gealarmeerd, worden bezoekers geëvacueerd en slaan onze ventilatoren aan.

Die ventilatoren verplaatsen tot wel 1,6 miljoen kuub lucht per uur. In vergelijk: een huis-tuin-en-keuken ventilator verplaatst tot zo’n 400 kuub per uur. Daar zit dus een factor 4.000 tussen! Onze ventilatoren zorgen dat de rook wordt weggezogen en halen de hitte weg bij de brandhaard. Ze kunnen zonder probleem een uur lang draaien in 300 graden Celcius. Tegen die tijd is de brand normaal gesproken geblust.

Boven de meeste parkeergarages wonen en werken mensen. Het is dus zaak de brand snel onder controle te krijgen, anders heeft dat voor al die mensen ook gevolgen, naast de directe schade. Als een brand in een parkeergarage het landelijke nieuws níet haalt, hebben wij ons werk goed gedaan.”

De juiste overdruk in het trappenhuis met regeltechniek

Faysal el Maknouzi, Projectleider service bij HC PS: “Regeltechniek speelt een belangrijke rol bij parkeergarageventilatie. De ventilatoren moeten in geval van brand samenwerken en worden aangestuurd vanuit een centraal regelpaneel. Dat laten wij bouwen door een paneelbouwer, waarna wij het ter plaatse installeren en onderhouden.

Sowieso speelt regeltechniek een belangrijke rol in parkeergarages en trappenhuizen. Denk aan vluchtwegaanduiding en aan het krijgen van de juiste luchtdruk in het trappenhuis. Via onze zusterorganisatie HC TS, gespecialiseerd in trappenhuis overdruksystemen, wordt een trappenhuis bij brand een veilige vluchtweg voor gebruikers van het gebouw.

Overdruk is daarbij noodzakelijk om rook uit het trappenhuis te weren. Maar teveel overdruk zou betekenen dat de vluchtdeuren niet meer opengaan. Dat wil je niet, natuurlijk. Bovendien: binnen drie seconden moet het trappenhuis de juiste luchtdruk hebben. Het luistert allemaal heel nauw.”

Specialistische kennis in huis

Marcel van der Krabben: “Het programmeren van de regelpanelen doen wij zelf, daarin onderscheiden wij ons ten opzichte van andere bedrijven in de markt. In het verleden sprak ik een projectleider, deze vertelde: ‘Een andere leverancier kwam hier programmeren. Dat was een heel gedoe, pas na een week was hij klaar. Als jullie langskomen, is het in een dag of twee klaar en dan is zelfs de inspectie door een extern bureau ook al geregeld.’

Klanten waarderen het dat wij die kennis in eigen huis hebben. Naast parkeergarageventilatie en trappenhuis overdruksystemen denken we eraan onze werkzaamheden uit te breiden naar bijvoorbeeld noodverlichting. Dat kan voor de klant interessant zijn. Als er toch een monteur rondloopt om de ventilatie te controleren, waarom zou die de noodverlichting niet gelijk meenemen?”

Veelzijdige HC Groep

HC PS (Holland Conditioning Parkeergarage Systemen) is specialist in parkeergarageventilatie en maakt onderdeel uit van HC Groep. De bedrijven binnen deze groep beschikken allemaal over eigen, specialistische kennis op het gebied van binnenklimaattechniek. De oplossingen van HC Groep zijn te vinden in bijvoorbeeld kantoren, woningen, ziekenhuizen, scholen, laboratoria en dus ook parkeergarages.

Alle bedrijven binnen HC Groep beschikken over een eigen, specialistisch assortiment aan producten, diensten en systemen. Verschillende bedrijven zijn als leverancier verbonden aan Technische Unie; zo zijn producten van Inatherm, Interland Techniek en Barcol-Air via Technische Unie verkrijgbaar.

Bij HC PS is veiligheid het hoofddoel bij het leveren en onderhouden van ventilatiesystemen voor parkeergarages. HC PS beheert op dit moment tal van parkeergarages in Nederland, waaronder het Museumplein in Amsterdam, Westfield Mall of The Netherlands en Rokin Amsterdam.

Peter Beunk, Marketing & Communicatie Manager bij HC Groep Waalwijk, vertelt: “Ieder gebouw is anders en vergt specialistische kennis. Zo ook het creëren van een veilige omgeving in parkeergarages. Via ons platform ‘Climate City’ delen we daarom per marktsegment/gebouw kennis met onze klanten en andere geïnteresseerden. Bij HC PS geven we ook opleidingen en cursussen aan onze klanten. Er wordt steeds vaker gevraagd naar opleiding van beheerders. In elke parkeergarage van een bepaalde grootte moet een op veiligheid getrainde beheerder aanwezig zijn. Wij helpen onze klanten daarbij.”

Samenwerking met Technische Unie

HC Groep werkt zowel als leverancier als afnemer samen met Technische Unie. Peter Beunk: “Niet ieder bedrijf binnen onze groep heeft een eigen webshop en is niet ingericht op de snelle verkoop van losse producten. Voor Inatherm, Interland Techniek en Barcol-Air hebben wij daarom een groothandelspartner gezocht en kwamen toen uit bij Technische Unie als marktleider.

Aan de andere kant zijn wij natuurlijk ook afnemer van Technische Unie. Voor HC PS gaat het bijvoorbeeld om functiebehoud-kabels en onderdelen van de regelpanelen, die we gebruiken bij onderhoud. Daarbij zijn leveringsbetrouwbaarheid en korte levertijden voor ons belangrijk. Als er tijdens regulier onderhoud of na een brand iets hersteld moet worden, kunnen we het ons niet permitteren om lang op die materialen te wachten. Het veiligheidssysteem bij de klant moet zo snel mogelijk weer functioneel zijn. Technische Unie stelt ons in staat te zien welke artikelen op voorraad liggen en wat eventueel waar kan worden opgehaald.”