Gasunie 'komt van rechts' voor Technische Unie

Door Technische Unie
15 mei 2024
Technische Unie

Gelijk maar een misverstand wegnemen: Gasunie haalt geen gas uit de bodem, zoals veel mensen denken. Wel beheert ze de ruggengraat van het landelijke gasnet, met export-, compressie, meet- en regelstations in het hele land, en een gasnetwerk met zo’n 17.000 kilometer aan leidingen.

Daarbij worden duurzaamheidsthema’s als circulariteit en emissiereductie steeds belangrijker, ook bij de keuze van leveranciers.

Manfred Grooten is Inkoper en Contractmanager bij Gasunie: “Gasunie faciliteert het gastransport en beheert de infrastructuur voor gas in Nederland en delen van Noord-Duitsland, inclusief een netwerk van stations verspreid over het land en ongeveer 17.000 kilometer aan pijpleidingen.

Naast ons operationele werk adviseren we de overheid over gasvoorraden en leveringszekerheid. Wij spelen een centrale rol in het waarborgen van de leveringszekerheid, zelfs bij strenge winters of geopolitieke spanningen. Zo is er onder andere op ons advies een minimale vullingsplicht voor gasbergingen ingesteld. Ook het importeren van met name vloeibaar gas is een van onze taken.”

Ombouw naar waterstof

“Gasunie bevindt zich middenin de energietransitie en investeert fors in nieuwe projecten, zoals de overgang naar waterstof, maar ook in het transport van groen gas, warmte en CO2. Dit omvat het aanleggen van nieuwe leidingen en het ombouwen van bestaande netten. Hoewel waterstof in de toekomst een belangrijke rol zal spelen, blijft aardgas voorlopig nog essentieel.

Circulariteit is steeds belangrijker in onze projecten. We zoeken samen met leveranciers naar oplossingen, zoals het hergebruiken van materialen en het verminderen van afval. Ook werken we met Technische Unie en andere partners aan groene logistieke oplossingen. We hechten daarbij aan directe communicatie. Regelmatige evaluaties helpen om ontwikkelingen te bespreken en eventuele problemen direct op te lossen.”

Gasunie Green Deals

Alex Tillema, adviseur maatschappelijk verantwoord inkopen bij Gasunie. “Gasunie heeft enkele jaren geleden de Gasunie Green Deals ontwikkeld: negen doelstellingen die bijdragen aan het verduurzamen, zoals circulair inkopen en emissiereductie.

Momenteel werken we aan een nieuwe strategie, waarbij vier hoofdthema’s centraal staan: circulariteit, klimaatverandering, een sociaal en inclusieve bedrijfsvoering, en biodiversiteit.”

‘Herinzet, tenzij’

“We streven ernaar om onze locaties groener te maken en meer natuur te integreren. Daarnaast richten we ons op duurzame inkooppraktijken, zoals het gebruik van gerecycled staal in onze leidingen.

Ook in ons prijsbeleid speelt duurzaamheid een rol. Zo zijn we bereid iets meer te betalen voor duurzamere materialen of leveranciers, zo’n 200 euro per bespaarde ton CO2.

Voor wat betreft circulariteit streven we ernaar om materialen die we niet meer nodig hebben terug te sturen naar leveranciers of te verkopen. Op die manier minimaliseren we verspilling en dragen we bij aan een circulaire economie. ‘Herinzet, tenzij’ is ons uitgangspunt.

Daarbij past geen top-down aanpak richting leveranciers. Die relaties willen we transformeren naar partnerschappen, waarbij duurzaamheid en samenwerking centraal staan. Dit stelt ons in staat om gezamenlijk aan duurzame oplossingen te werken die onze maatschappelijke impact vergroten.”

Gasunie komt van rechts

Werner Kram, industrievertegenwoordiger regio Groningen bij Technische Unie: “Samen met mijn collega Oscar Trenning ben ik bij Technische Unie aanspreekpunt voor Gasunie. Voor Oscar komt Gasunie echt ‘van rechts’, als zij een vraag stellen gaat dat altijd voor bij hem. Ik merk dat de klant dat erg op prijs stelt.

Samen met Gasunie verkennen we de mogelijkheid om nóg duurzamer te leveren, bijvoorbeeld met elektrische vrachtwagens of met een elektrische bakfiets. De circulaire producten in onze webshop zijn opkomend, daar heeft Gasunie veel interesse in. We onderzoeken samen de mogelijkheden om op dit vlak te groeien. Echt als partners, zoals Alex al aangaf. Dat we allebei een ‘unie’ zijn, helpt natuurlijk mee om het gevoel van samenwerking te versterken!”

Credits fotografie: Gasunie