Explosieveiligheid bij Technische Unie in goede handen

Door Technische Unie
27 juni 2024
Technische Unie

Het assortiment explosieveilige producten van Technische Unie is de afgelopen tijd flink uitgebreid en omvat portfolio’s van onder andere CEAG, Rittal en Stahl. Onze industriespecialisten en vertegenwoordigers zijn op de hoogte van de laatste ATEX-vereisten. En via Plant Products kunt u explosieveilige oplossingen laten certificeren.

Explosieveiligheid en ATEX

Explosiegevaar is aanwezig zodra een mengsel van lucht en een brandbare stof (in de vorm van gassen, dampen, nevels of stof) onder atmosferische omstandigheden wordt ontstoken. Het explosiegevaar kan zich uiten in vormen: gasexplosiegevaar en stofexplosiegevaar.

Omdat de economische-, milieu- en gezondheidsgevolgen van explosies enorm kunnen zijn, moeten we zorgen dat de risico’s tot het minimum worden beperkt. Een werkgever is zelfs op grond van de Arbowet verplicht een beleid te voeren dat erop gericht is de werknemers te beschermen tegen explosiegevaar. Deze regelgeving is veelal bekend als ATEX.

Explosieveilige producten

Explosieveilige producten zijn ontworpen om explosies te voorkomen in omgevingen waar explosieve gassen of stof aanwezig kunnen zijn. Deze producten variëren van eenvoudige TL-armaturen tot complexe schakelaars, allemaal zo ontworpen dat ze geen vonken produceren die een explosie kunnen veroorzaken. Sommige producten zijn zo gebouwd dat een eventuele vonk binnen het product blijft en niet naar buiten kan ontsnappen.

Bent u op zoek naar explosieveilige producten? Zoek op merknaam ‘CEAG’, ‘Stahl’ of gebruik de term ‘ex’ of ‘atex’ in onze webshop en filter bijvoorbeeld op de juiste explosieveilige zone gas of stof. Of bekijk de Bestelhulp Explosieveilig Installatiemateriaal van CEAG.

ATEX-getrainde industriespecialisten en vertegenwoordigers

Industriespecialisten en vertegenwoordigers van Technische Unie zijn op de hoogte van de ATEX-vereisten en weten welke producten u kunt inzetten voor explosieveiligheid. Denk aan verlichting (armaturen, schijnwerpers, vluchtwegaanduiding en handlampen), schakelmateriaal, kabeldozen, wandcontactdozen en stekkers, drukknoppen en wartels.

Zij denken graag met u mee over oplossingen om te voldoen aan de vereisten en uw werknemers en omwonenden op de juiste manier te beschermen. Dit betreft niet alleen grote chemiefabrieken, maar ook kleinere bedrijven die te maken hebben met wellicht minder voor de hand liggende risico's, zoals giertanks op boerenbedrijven of met poeder gevulde tankwagens of silo’s, waarbij potentieel een stofexplosie kan optreden.

Samenwerking met Plant Products

Explosieveiligheid is een specialistisch vakgebied. Voor diepgaande kennis en het produceren en certificeren van massaproductie en specials, kunt u naast uw vaste industrievertegenwoordiger van Technische Unie terecht bij Plant Products – opgericht door een partnerschap samen met EATON / CEAG. Plant Products werkt met ATEX-gecertificeerd personeel, snelle levering is hun kracht.

Samen met Plant Products en Eaton heeft Technische Unie recent een training gegeven over het onderwerp explosieveiligheid. Houd onze socials en nieuwsbrief in de gaten voor toekomstige trainingen en informatie over dit onderwerp.

Meer informatie over explosieveiligheid

Wilt u meer weten over het onderwerp explosieveiligheid, een training volgen of het assortiment van Technische Unie ontdekken? Neem contact op met een van onze industrievertegenwoordigers.