‘ONS ZELFVERTROUWEN IS GEGROEID.’

Door Robert Bosman - TH Klimaatbeheersing
24 oktober 2020
Robert Bosman - TH Klimaatbeheersing

Een fysiek optimaal werk- en leefklimaat wordt aangestuurd vanuit het Gebouw Beheers Systeem. Centraal in dit systeem staat de klimaatregelkast. TH Klimaatbeheersing ontwerpt, bouwt en onderhoudt deze kasten vanuit een nieuw bedrijfspand in Nijkerk. Daarbij weten steeds meer klanten het bedrijf te vinden, van installateurs tot eindklanten.

Robert Bosman is sinds 1992 oprichter en eigenaar van TH Klimaatbeheersing: “Vanuit een tweemanszaak zijn wij in iets minder dan dertig jaar uitgegroeid tot één van de belangrijkste leveranciers van regelkasten in Nederland. We werken voor gemeenten en andere overheden, maar ook in fabrieken, kantoren en in bijvoorbeeld zwembaden kom je onze regelkasten tegen. We werken rechtstreeks voor eindklanten, maar het merendeel van de kasten maken we in opdracht van installateurs die deze expertise zelf niet in huis hebben.”

Nieuw pand

“Het nieuwe pand in Nijkerk dat we hebben betrokken, heeft ons werk zeker op een positieve manier beïnvloed. We hebben meer vierkante meters tot onze beschikking, zowel in de werkplaats als op kantoor. We kunnen onderdelen nu vooraf bestellen en opslaan tot ze gebruikt worden voor een project. In ons oude pand ging de aankooporder pas naar Technische Unie toe als de vorige regelkast de deur uit was. Er was anders simpelweg geen ruimte. In die tijd fungeerde onze kantine ook deels als magazijn, een klant kon je er niet met goed fatsoen ontvangen. Tegenwoordig is dat allemaal anders. Je kunt stellen dat het nieuwe pand ons als onderneming naast meer ruimte en comfort óók meer zelfvertrouwen heeft gegeven.”

Verhaal gaat verder onder de video.

Voorloper

“Nieuwe technieken hebben altijd onze aandacht. We werken graag met de gebouwbeheersystemen van Priva – de PLC voor de klimaatwereld. Het is een Nederlands fabricaat, met Nederlandse documentatie. Dat vinden we zelf prettig, maar onze klanten zeker ook. Wij zijn key-account van Priva. Als er Priva in het bestek staat, doen we graag mee.

Bij de bouw van regelkasten worden de draden niet handmatig gestript, zoals sommige concurrenten nog wel doen. Draden worden door automatische adereindhulsmachines gestript, voorzien van adereindhulzen en vervolgens aangeknepen. Ook schroeven we nauwelijks meer. In plaats daarvan gebruiken we de veerklemtechniek, zoals de push-in klemmen van Phoenix. Dat deden we trouwens al toen die nog niet of nauwelijks in Nederland verkrijgbaar waren.

Een ander voorbeeld van onze innovatieve manier van werken is de tiller die we gebruiken voor het ophangen van de wandkasten. Een hangende kast kan wel 200 kilo wegen. Dat zet je niet in je eentje neer. Met de tiller wordt de kast automatisch opgepakt. De monteur kan deze vervolgens op de juiste positie brengen, waterpas uitlijnen en vastzetten. Om diezelfde reden zijn we nu nog op zoek naar een traploper. Sommige klanten hebben nog oude panden, met grote stenen trappen. Het ketelhuis is daar helemaal bovenin. Met een traploper kun je daar gemakkelijk komen.”

Zware omstandigheden

“Onze besturingskasten zijn maatwerk – maar er wordt ook seriematig geproduceerd, bijvoorbeeld voor een stadsverwarmingsproject. Bij de bouw houden we rekening met de nieuwste stand van de techniek, de eisen vanuit onder andere NEN en met de wensen van de opdrachtgever – in bijvoorbeeld comfort, prestaties en energiezuinigheid. De meeste kasten gaan zeker twintig jaar mee. Maar soms zijn de omstandigheden ter plaatse zo zwaar, dat onderdelen wegroesten of op een andere manier aangetast worden. In oude stadsverwarmingslocaties wil de temperatuur nog wel eens hoog oplopen. Als je de deur dan opent, is het er soms net een sauna.

Ook in zwembaden zijn de omstandigheden niet altijd optimaal, met een hoge luchtvochtigheid en chloordampen. Mocht het nodig zijn, kunnen we de klant natuurlijk adviseren hierover.”

'Technische Unie denkt in oplossingen'

“Met Technische Unie doet TH Klimaatbeheersing al bijna dertig jaar zaken. Zij hebben alles wat wij nodig hebben om de inhoud van onze kasten te maken. Daarbij is het fijn dat we vlakbij het overslagpunt in Nijkerk gevestigd zijn, op die manier worden we ’s ochtends als een van de eersten beleverd. Onze vertegenwoordiger Adrie de Jong en de binnendienst zijn altijd erg hulpvaardig en denken ook mee. Een tijdje geleden waren de componenten die we normaal gebruiken door een productieprobleem niet beschikbaar. Technische Unie stelde toen een vergelijkbaar ander merk voor dat wél op voorraad lag. Hierdoor konden we de volgende dag gelijk weer verder. Dat denken in oplossingen onderscheidt Technische Unie duidelijk van andere groothandels.”

Nog niet helemaal bekend wat paneelbouw precies is? Of hoe je paneelbouw kunt gebruiken in uw branche? U leest het op onze algemene paneelbouw pagina.