WELKE SOORTEN ZONNEPANELEN ZIJN ER?

Door Technische Unie
30 maart 2021
Technische Unie

Op dit moment zijn er 3 typen zonnepanelen op de markt: Polykristallijne, Monokristallijne en ultradunne film zonnecellen. Deze 3 typen worden op verschillende manieren gemaakt, hierdoor verschillen ze in rendement en prijs.

Polykristallijne zonnepanelen

Polykristallijn zijn schijfvormige delen die zijn opgebouwd uit verschillende siliciumkristallen met een verschillende oriëntatie. De meestal blauwe kleur is niet volledig egaal. Dit komt door het verschil in reflectie. De polykristallijn heeft een lager Wattpiek vermogen dan monokristallijn waardoor het rendement ook lager ligt. De poly heeft wel een gunstige prijskwaliteitverhouding. Voorheen was de poly cel het meest gangbaar in de markt. Sinds 2019 heeft de zwarte mono panelen een sterkere afzet door o.a. dalende kostprijzen en een hoger maximaal opbrengstvermogen.

Monokristallijne zonnepanelen

De schijfvormige delen bij monokristallijne zonnepanelen zijn opgebouwd uit gelijkmatig gevormde en georiënteerde siliciumkristallen. De lijn geeft in theorie de beste efficiëntie per cel. De kleur is uniform, volledig egaal en meestal zwart of antraciet van kleur. Vanwege de kleur worden de monokristallijne zonnepanelen ook wel zwarte panelen genoemd. Vanaf 2019 is het monokristallijne paneel wereldwijd het meest verkochte type. In Nederland is vooral de zogenoemde "full black" of "all black" met een zwarte backsheet populair op daken van huizen. Dit vanwege de universeel zwarte esthetische look op het dak.

Ultradunne film zonnecellen

Ultradunne film zonnecellen zijn opgebouwd uit amorf niet-gekristalliseerd silicium of een combinatie met kristallen. Technische Unie levert op dit moment geen dunne film zonnecellen.

Toch interesse in dit product? Laat het ons weten.

Zonnepanelen-trainingen van Technische Unie

Alles weten over zonnepanelen en het installeren ervan? Bekijk de zonnepanelen-trainingen van Technische Unie en meld u aan!