ZONNEPANELEN: DIT HEEFT U NODIG

Door Technische Unie
30 maart 2021
Technische Unie

Voor het installeren en onderhouden van zonnepanelen heeft u verschillende materialen nodig. Bij Technische Unie vindt u een compleet assortiment voor installatie van zonnepanelen.

Welke kabels heb ik nodig voor zonnepanelen?

De kabel is de verbinding tussen zonnepanelen, omvormers en meterkast. Deze dient niet alleen weersbestendig te zijn, maar ook UV-bestendig, bestand tegen ammoniak en olie, microben-bestendig en geschikt voor gebruik in explosieve ruimten.

Zonnepanelen en explosieve ruimten?

Bij het plaatsen van zonnepanelen bent u zich misschien niet altijd bewust van de mogelijke gevaren als gevolg van bliksem. Directe- én indirecte bliksemontladingen op en bij zonnepanelen zijn gevaarlijk en kunnen brand tot gevolg hebben. Daarom is een overspanningsbeveiliging belangrijk.

DC of AC voor zonnepanelen?

Voor zonnepanelen heeft u twee soorten kabels nodig. Eén kabel met gelijkstroom (DC) loopt van het paneel naar de omvormer. Deze kabel heeft u niet nodig bij micro-omvormers. De andere kabel gaat met wisselstroom (AC) van de omvormer naar de meterkast.

Welke omvormer heb ik nodig voor zonnepanelen?

De omvormer is het hart van iedere zonnestroominstallatie. Een omvormer is nodig om de gelijkstroom (DC) van de zonnepanelen om te zetten in wisselstroom (AC). Deze wordt via de meterkast geleverd aan de woning en het stroomnet.

Het vermogen van een omvormer moet zijn toegepast op de totale capaciteit van de zonnepanelen. Dit vermogen, wat wordt uitgedrukt in Wattpiek (kortweg Wp), mag lager liggen dan de capaciteit in Wp van de zonnepanelen. Dit heet ook wel onderdimensioneren. Ook de hellingshoek, waar uw klant woont in Nederland en de oriëntatie ten opzichte van het zuiden bepalen welke omvormer het beste is. Afhankelijk van de energiebehoefte kunnen we u adviseren welke omvormer het meest geschikt is voor iedere zonnestroom installatie.

Welke omvormers bestaan er?

Er bestaan verschillende soorten omvormers die u kunt toepassen bij het installeren van zonnepanelen. 

  • Stringomvormer 1-fase
  • Stringomvormer 3-fase
  • Micro-omvormer
  • Omvormer met optimizer

Stringomvormer

Voor de meeste woonhuizen raden wij een stringomvormer aan. Dit is een goede keus wanneer uw klant weinig schaduwwerking heeft op het dak. Uw klant heeft slechts één omvormer nodig. De omvormer hangt binnen het huis, op een bereikbare plaats.

De installatie is snel en eenvoudig omdat er relatief weinig componenten zijn die met elkaar verbonden moeten worden. Daarnaast zorgt schaduwbeheer ervoor dat zonnestroominstallaties met gedeeltelijk beschaduwde zonnepanelen toch een maximaal rendement opleveren.

Stringomvormer 3-fase

Een driefase-omvormer is handig wanneer er meer dan 16 zonnepanelen worden geïnstalleerd. Als er meer dan 4.000 watt wordt opgewekt is een driefase-omvormer een goede keus. Dit geldt ook wanneer uw klant een driefase-netaansluiting heeft.

Micro-omvormer

Een micro-omvormer wordt geadviseerd wanneer uw klant een klein oppervlakte heeft voor de panelen, een complex dak óf veel schaduwwerking op het dak. 

Micro-omvormers zitten direct achter ieder zonnepaneel en zetten daarom de stroom van elk individueel zonnepaneel direct om in wisselstroom voor dagelijkse gebruik. Dit is het grote verschil met de meer traditionele string-omvormersystemen.

Micro-omvormers halen daarmee de beste prestaties uit elk afzonderlijk zonnepaneel. Uw klant moet wel voor elk paneel een micro-omvormer aan laten sluiten. De levensduur van micro-omvormers ligt boven de twintig jaar. Systemen worden met micro-omvormers makkelijk uitgebreid.

Omvormer met optimizer

Met een optimizer regelt en beveiligt u elk paneel apart. Elke optimizer draagt bij tot een hogere spanning. Zo heeft schaduwwerking nauwelijks invloed op de energieopbrengst. Dit is een goede keuze voor een investering van minimaal 10 jaar.

Voordelen van optimizers: 

  • Combineer verschillende merken panelen in 1 string
  • Plaats verschillende hellingshoeken in 1 string
  • Gebruik verschillende oriënteringen in 1 string
  • Maximaliseer opbrengst van panelen die last hebben van schaduwwerking
  • Parallelschakeling van ongelijke serieketens is mogelijk