HOE WERKEN ZONNEPANELEN?

Door Technische Unie
30 maart 2021
Technische Unie

Steeds meer mensen overwegen om zonnepanelen aan te schaffen. Hoe werken zonnecellen? En schijnt de zon wel vaak genoeg in Nederland?

Zonnecellen produceren elektriciteit uit zonlicht door middel van een foto-elektronisch proces. Wanneer de energie van het licht (fotonen) in aanraking komt met de zonnecel elektronen, ontstaat er een potentiaalverschil in de cel. Deze komt overeen met het spanningsverschil tussen de polen van een batterij.

Het zonnecelvermogen wordt uitgedrukt in kilowatt (kW). Een zonnecel met een vermogen van 1 kW produceert gedurende een uur volle zoninstraling 1 kWh aan elektriciteit. In de handel is het gangbaar het vermogen in WP (watt piek) aan te geven. De werkelijke productie is afhankelijk van de locatie.

Zonnepanelen in Nederland

Een veelgestelde vraag is of de zon in Nederland wel genoeg schijnt. Logischerwijs leveren zonnepanelen in zuidelijke landen meer op dan in Nederland. Gelukkig schijnt de zon in Nederland voldoende om stroom op te wekken via zonnepanelen. Wist u dat voor het opwekken voor stroom direct zonlicht niet van belang is? Ook op een bewolkte dag wordt voldoende stroom opgewekt.

Zonnepanelen-trainingen van Technische Unie

Alles weten over zonnepanelen en het installeren ervan? Ga óók het dak op!