Spanningsopdrijving: een veelvoorkomende oorzaak van omvormeruitval in PV-systemen

Door Technische Unie
28 november 2023
Technische Unie

Leestijd: 1 minuut

Uitval van omvormers in zonnestroomsystemen kan leiden tot opbrengstverlies en rendementsvermindering. Een van de belangrijkste oorzaken van omvormeruitval is spanningsopdrijving. Hoe zit dat?

Wat is spanningsopdrijving?

Spanningsopdrijving is een fenomeen dat optreedt in PV-systemen wanneer de omvormer stroom levert aan het net. De omvormer heeft een eigen spanningsbron, waardoor de spanning op de geleiders tussen de omvormer en de transformator kan stijgen. Als deze spanning te hoog of te laag wordt, schakelt de omvormer uit om zichzelf te beschermen. 

Oorzaken spanningsopdrijving

Eén van oorzaken van het uitvallen van omvormers is het steeds groter aantal zonnepanelen dat op daken ligt en de krapte op het elektriciteitsnet. Iedere omvormer wil iets meer spanning maken dan de netspanning, om terug te kunnen leveren. Dit heeft bij wijken waar veel zonnepanelen op daken liggen het gevolg dat de netspanning steeds hoger wordt. 

De maximum toegestane netspanning op het Nederlandse stroomnet is 253 Volt. Als deze spanning is bereikt kunnen omvormers geen stroom meer terugleveren en vallen ze dus uit. 

Gevolgen spanningsopdrijving

Spanningsopdrijving kan leiden tot verschillende negatieve gevolgen, waaronder:

  • Opbrengstverlies in de geleiders
    De spanningsval over de geleiders zorgt voor een verlies in opbrengst. Dit verlies wordt omgezet in warmte, wat weer kan leiden tot opwarming van de geleiders.
  • Rendementsvermindering door frequente uitschakeling van de omvormer
    Als de omvormer te vaak uitschakelt, leidt dat tot een vermindering van het rendement van het PV-systeem.
  • Beperking van de levensduur van de omvormer
    Frequente uitschakeling verkort de levensduur van de omvormer.

Omvormeruitval voorkomen met slim energiemanagement

Het uitvallen van omvormers is niet altijd te voorkomen als de netspanning op het stroomnet te hoog is. Maar de opgewekte energie direct verbruiken of opslaan zorgt ervoor dat een klant optimaal profiteert van de zonne-energie én het ontlast het net. Wat is er mogelijk? Dat leest u op de pagina Energiemanagement>>

Energiemanagement: slim en efficiënt met zonne-energie

Energiemanagement wordt steeds belangrijker door de (mogelijke) afschaffing van de salderingsregeling en de onzekere energieprijzen. Meer weten? Lees hier alles over de oplossingen.