Enevator Store: Het beste rendement regel je zo!

Door A.O. Smith
29 november 2023
A.O. Smith

De Enevator Store is Europa’s grootste warmtepompboiler met een inhoud van 445 liter en een vermogen van 8kW. Maar, hoe haal je nou het allerbeste rendement uit deze warmtepompboiler?

De installatie is eenvoudig omdat het een monoblock systeem is. Daarbij regelt deze boiler tijdens gebruik zelf het hoogst haalbare rendement afhankelijk van de warm water afname. Maar, voor dat hoogst haalbare rendement zijn de keuze van het model en de standplaats van de boiler van zeer groot belang. 

Welk model warmtepompboiler kies je?

Dat is afhankelijk van: 

  • Hoeveel warm water heb je nodig
  • Binnen hoeveel tijd moet dat beschikbaar zijn
  • Hoe warm moet dat water zijn

De Enevator Store warmtepompboiler kan gebruikt worden in twee modes: de efficiency modus en de hybride modus. Als je het toestel volledig als warmtepomp wil gebruiken zet je ‘m in de efficiency modus. Is het tapgedrag niet altijd hetzelfde maar wil je wel altijd de zekerheid van warmwater? Kies dan voor de hybride modus. Dan reageert de Enevator Store op het tapgedrag en schakelt er een elektrisch element bij zodra dat nodig is.

Voorbeeld:

Stel dat je binnen 60 minuten 850 liter water nodig hebt van minimaal 38 graden. 

Als je de Efficiency Modus gebruikt, past een CAWH 8-455-12 het beste bij jouw situatie. Als je echter gebruik wil maken van de Hybride Modus dan kom je in deze situatie uit op de CAWH 8-455-6. Onderaan dit artikel staat een link naar een video waar dit nog verder uitgelegd is. 

 

Het hoogste rendement door de juiste standplaats en ventilatie

Als je het juiste model hebt gevonden, wil je natuurlijk ook dat deze perfect functioneert. Dan moet je rekening houden met de omgevingstemperatuur en eventueel ventilatie, want een lucht/water warmtepomp haalt de energie om water te verwarmen uit de omgevingslucht. Hij onttrekt feitelijk warmte uit de lucht en stopt dit in het water, waardoor het water warmer wordt. De lucht die na dit proces het toestel verlaat, is daardoor een stuk kouder en zal de ruimte om de Enevator Store afkoelen. Hoeveel deze lucht afkoelt, is afhankelijk van de grootte van de ruimte waar het toestel staat en ook van de ventilatie van deze ruimte. De Enevator Store levert het beste rendement bij een temperatuur tussen 10 en 27 graden C.

Stel je voor dat je de Enevator Store plaatst op een plek waar veel restwarmte ontstaat, bijvoorbeeld in een sportschool of bedrijfskeuken, dan sla je natuurlijk twee vliegen in één klap en is extra ventilatie waarschijnlijk niet nodig. Dat geldt ook voor een grote fabriekshal, supermarkt of theater. 

Maar komt het toestel in een kleinere ruimte te staan waar niet voldoende ventilatie is, zul je er wel rekening mee moeten houden. 

 

Meer weten? Bekijk de video