SLIMME LAADPAAL: WAT IS DAT?

Door Technische Unie
29 augustus 2021
Technische Unie

De ‘slimme laadpaal’ heet zo omdat deze anders dan een ‘domme’ of ‘gewone’ laadpaal extra functies heeft. Zo beschikt de slimme laadpaal over nieuwe software en is hij verbonden met het internet. Een slimme laadpaal houdt het stroomverbruik bij tijdens het laden en de software verwerkt deze data vervolgens tot handige toepassingen. 

Een slimme laadpaal ‘weet’ anders dan een domme laadpaal dat hij het beste tussen 11 uur ’s avonds en 7 uur ’s ochtends kan laden in verband met het daltarief. Daardoor bespaart de gebruiker enorm op energiekosten en wordt ook gelijk het stroomnet ontzien tijdens een piek. Maar een slimme laadpaal kan met nog meer dingen rekening houden. Heeft de gebruiker zonnepanelen op het dak? Dan kan er voor gekozen worden om zoveel mogelijk gebruik te maken van de duurzame stroom voor het opladen van de auto.

Slimme laadpaal met Dynamic Load Balancing

Ook heeft een slimme laadpaal vaak de optie Dynamic Load Balancing, waardoor hij rekening houdt met het energieverbruik van andere apparaten in huis. Als die veel stroom verbruiken, past de slimme laadpaal de laadsnelheid daarop aan of stopt tijdelijk helemaal met laden. Dit voorkomt overbelasting van het netwerk. 

Slimme laadpaal met app

Slimme laadpalen worden geleverd met een app waarin de functies makkelijk toegepast kunnen worden. Zo kan de gebruiker vanuit zijn luie stoel met één druk op de knop een laadsessie starten. Ook kan er in de app precies gezien hoeveel stroom er per laadsessie is verbruikt. Voor het gebruik van bepaalde slimme functies is meestal een abonnement nodig.

Laadpalen in de toekomst

In de toekomst zijn laadpalen er niet alleen op de auto op te laden, maar kunnen ze ook energie uit de auto gebruiken om bijvoorbeeld pieken in het elektriciteitsnet op te vangen. Of de accu als back-up te gebruiken bij stroomuitval. Accu’s in een elektrische auto kunnen mogelijk in de toekomst zelfs gebruikt worden als energieopslag van de zonnepanelen op het dak.

Voorlopig is het nog even afwachten of elektrische auto’s in de nabije toekomst stroom gaan terugleveren aan het net. Eén ding is wel zeker: slimme laadpalen zullen in de toekomst nog veel slimmer worden!