Leestijd: 1 minuut
Voorkom uitval omvormer: gebruik de juiste kabeldikte
Omvormers kunnen uitvallen door verschillende oorzaken, waaronder te dunne kabels. Als de kabels te dun zijn, kunnen ze de stroom die door de omvormer gaat, niet aan. Dit kan leiden tot oververhitting van de kabels en de omvormer. En dan valt de omvormer uit. En dát is zonde. Hoe kies je de juiste kabels?
Waarom is de kabeldikte belangrijk?
De kabeldikte bepaalt hoeveel stroom de kabel kan geleiden. Als de kabel te dun is, kan deze de stroom die door de omvormer gaat, niet aan. Dit leidt vervolgens tot oververhitting van de kabels en de omvormer. En dan krijg je een storing, ofwel: de omvormers schakelt automatisch uit.
Welke kabeldikte is nodig?
De kabeldikte die nodig is voor een omvormer hangt af van het vermogen van de omvormer. De specificaties van de omvormerfabrikant geven aan welke kabeldiameter nodig is voor een bepaalde stroomsterkte.
In Nederland is de norm voor kabels voor zonnepaneleninstallaties NTA 8132. Deze norm geeft aan welke kabeldiameter nodig is voor een bepaalde stroomsterkte en spanning.
Voorbeeld
Voor een omvormer met een vermogen van 3kW is bijvoorbeeld een kabeldiameter van 6 mm2 nodig. Dit betekent dat de kabels een doorsnede van 6 mm hebben.
Controleer de kabeldikte
Als u een omvormer installeert, is het belangrijk om de kabeldikte te controleren. De kabeldiameter staat meestal op de kabel zelf aangegeven. Als de kabels te dun zijn, moet u ze vervangen door kabels met een grotere diameter.
Andere redenen uitval omvormers
Naast te dunne kabels, kunnen omvormers uitvallen door een aantal andere redenen. Enkele van de meest voorkomende oorzaken zijn:
Overbelasting
Als de omvormer te veel stroom moet verwerken, raakt deze overbelast. Dit kan leiden tot oververhitting en uiteindelijk tot een storing.
Slijtage
Omvormers kunnen slijten. Na verloop van tijd kunnen de componenten in de omvormer verslijten, waardoor deze minder efficiënt werkt of zelfs uitvalt. Regelmatig onderhoud is daarom belangrijk.
Verkeerde vermogen
Zorg ervoor dat de omvormers een voldoende vermogen hebben om de zonnepaneleninstallatie aan te kunnen. Als de omvormers te klein zijn, kunnen ze overbelast raken.
Verkeerde plek
Omvormers moeten op een droge, koele plaats worden geïnstalleerd. Ze mogen niet worden blootgesteld aan direct zonlicht of extreme temperaturen.