In 5 dagen een duurzaam gebouw creëren is natuurlijk een manier om u in dit artikel te trekken. Maar een gebouw kan heel duurzaam functioneren door de beschikbare energie slim te gebruiken en te sturen. De 5 dagen staan symbool voor de Sustainability Week 2024 van ons moederbedrijf Sonepar. In dit artikel laten wij in 5 weekdagen (of stappen) zien hoe een energiezuinig gebouw gecreëerd kan worden met een energiemanagementsysteem.
In 5 dagen een duurzaam gebouw
Maandag: Ontwerp EMS
Dinsdag: PV-panelen
Woensdag: Boiler en warmtepomp
Donderdag: Laadpalen
Vrijdag: Recyclen
Maandag: Ontwerp energiemanagementinstallatie
Om een gebouw duurzaam te laten functioneren, is kennis nodig. Kennis van het gebouw, de behoeften van de gebruikers en weten welke duurzame oplossingen het gebouw al heeft of nog op de planning heeft staan.
Energiemanagement kun je toepassen in een gebouw, als alle kennis over het gebouw bekend is. Hoe werkt energiemanagement dan precies? Lees en bekijk nu alles over energiemanagement in onze kennisbank!
Dinsdag: Zonnepanelen koppelen energiemanagementinstallatie
Na goede isolatie (en ventilatie) van een gebouw, is de volgende stap een zonnepaneleninstallatie. Met de opgewekte stroom van het PV-systeem voed je alle elektrische apparaten in het gebouw. Dat scheelt kosten aan de energieleverancier. Een PV-installatie maakt deel uit van een energiemanagementsysteem. Het meest gunstige is namelijk om zoveel mogelijk eigen opgewekte energie te gebruiken en zo min mogelijk van het net. Ook na afschaffing van de salderingsregeling is een zonnepaneleninstallatie nog steeds gunstig. Lees hier waarom.
Woensdag: Warmtepomp en boiler koppelen energiemanagementinstallatie
Naast zonnepanelen, kan een energiemanagementsysteem ook een boilerinstallatie of een warmtepomp aansturen.
Slimme zonnestroom omleider 'eddi' van MyEnergi is een mooi voorbeeld van een product dat gespecialiseerd is in het aansturen van een boiler of warmtepomp.
eddi is eenvoudig aan te sluiten op elke PV-installatie. Zodra hij is aangesloten, neemt eddi voortdurend beslissingen in minder dan een seconde over hoe en waar de energieopwekking in huis wordt gebruikt.
Zo kan eddi het water opwarmen met lagere vermogens aan zonnestroom (<1kW) terwijl warmtepompen en EV-laadstations minimaal vanaf 1.4kW nodig hebben om op te starten. Dit betekent dat eddi kan druppelladen om het water op te warmen, terwijl de warmtepomp niet actief is.
eddi ondersteunt ook destratificatie, waardoor warm water circuleert in de tank, waar gewoonlijk warm water naar de bovenkant van de tank stijgt. De secundaire circulatiefunctie helpt om warm water op piekmomenten door het gebouw te laten circuleren om ervoor te zorgen dat het warme water sneller beschikbaar is. Benieuwd?
Donderdag: Laadpalen koppelen energiemanagementinstallatie
Als alle apparaten binnen werken op de stroom van de zonnepanelen op het gebouw en er is nog genoeg stroom over, dan is het mogelijk om ook de eventuele laadpalen op het terrein te laten laden met zonnestroom.
Laadpalen die in verbinding staan met een energiemanagementsysteem zijn in staat om:
- Informatie uit te wisselen: Het EMS ontvangt gegevens over het laadvermogen, de laadstatus en het energieverbruik van elke laadpaal.
- Laadprocessen te beïnvloeden: Het EMS past de laadprocessen van individuele laadpalen aan, bijvoorbeeld door het laadvermogen te beperken of het laadtijdvenster te optimaliseren.
- Integratie met andere systemen: Het EMS wordt geïntegreerd met andere systemen in het gebouw, zoals gebouwbeheersystemen en billing-systemen.
Benieuwd welk laadsystemen die compatible zijn met zonnestroom wij in ons assortiment hebben?
Vrijdag: Recyclen na afloop installatie
Na elke installatie ontstaat er bruikbaar 'afval' wat voorheen misschien werd weggegooid. Nu de circulaire economie steeds belangrijker wordt, moeten we wat met afval. Het mooiste is om het volledig te hergebruiken. Als dat niet kan, is recyclen van waardevolle materialen óók een goede optie. Op onze vestigingen kunt u veel producten inleveren die vervolgens een nieuw leven krijgen. Dit zijn bijvoorbeeld batterijen, TL-lampen, circulatiepompen, elektrische producten, maar ook zonnepanelen. En ook wij als groothandel zijn ons ervan bewust dat we moeten bijdragen aan minder afval. Wat wij hier aan doen om u met minder verpakkingsmateriaal op te zadelen leest u in ons Verpakkingsplan 2024-2025.