DUURZAAMHEIDSCENTRUM ZOETERWOUDE OPENT VOOR INSTALLATEURS ÉN CONSUMENTEN

Door Technische Unie
5 oktober 2021
Technische Unie

Woningen verduurzamen is inmiddels meer regel dan uitzondering. Steeds meer mensen zijn zich ervan bewust dat er geen ontkomen meer aan is. Ook de overheid stuurt aan op duurzamer bouwen en verwarmen als onderdeel van de energietransitie. Installatiebedrijf Van der Poel, dat zich al jaren bezighoudt met duurzame oplossingen, speelt daar slim op in. Op 9 oktober 2021 openen zij hun Duurzaamheidscentrum Zoeterwoude.

Inspireren en installeren

Duurzaamheidscentrum Zoeterwoude is een idee van Jarco en Mariël van der Poel, eigenaren van Installatiebedrijf Van der Poel. 

Mariël: "We zijn dit Duurzaamheidscentrum gestart omdat we de laatste jaren zo vaak merkten dat het lastig is om consumenten goed te informeren over het verduurzamen van hun huis. Ze zien door de bomen het bos niet meer. Er is zoveel informatie te vinden over verduurzamen, dat het heel lastig is om een realistisch beeld te scheppen."

Jarco: "In ons centrum kunnen we de oplossingen laten zien en horen. Maakt die warmtepomp écht zoveel lawaai? We zetten hem aan en dan kunnen ze het zelf beoordelen. 

Uiteraard gebruiken we het Duurzaamheidscentrum ook om onze eigen klanten nog beter te kunnen informeren. Maar we willen ook heel graag de handen ineenslaan met andere installateurs. Wij alleen kunnen niet de hele markt bedienen. Door de samenwerking op te zoeken staan we veel sterker."

Het Duurzaamheidscentrum is gericht op het verduurzamen van panden voor zowel consumenten als bedrijven. In het centrum vind je een totaaloverzicht van de mogelijkheden die er zijn om gebouwen te verduurzamen. Dit wordt getoond en uitgelegd aan de hand van 6 stappen:

  1. isoleren
  2. verwarmen
  3. hybride
  4. zonnepanelen
  5. warmtepompen
  6. slimmer wonen

Stap voor stap verduurzamen

De overheid stimuleert burgers en bedrijven om te stoppen met het gebruik van gas én wil het energieverbruik van nieuwe woningen zoveel mogelijk verminderen. Zo worden nieuwe woningen al zonder gasaansluiting opgeleverd. Voor bestaande huizen en bedrijfspanden moet naar de juiste aanpassing gekeken worden. Wat kan er wel en wat (nog) niet. Verduurzamen hoeft niet in één keer. Het moet namelijk vaak én technisch mogelijk én betaalbaar zijn. Dat vraagt om maatwerk. De specialisten van Duurzaamheidscentrum Zoeterwoude helpen u als collega-installateur daarbij en laten in de volledig ingerichte showroom zien welke toepassingen er mogelijk zijn.

Zien, voelen én beleven wat duurzaam en slim wonen inhoudt

Voor elke stap zijn er producten in de showroom en wordt er uitgelegd hoe deze werken. In tegenstelling tot veel showrooms is alles wat er getoond wordt ook echt aangesloten. Het is dus mogelijk om de installatie werkend te bekijken.

Jarco: "Wij hopen met ons Duurzaamheidscentrum een brug te slaan tussen de installateur en de consument, maar ook tussen installateurs onderling. Dat we moeten verduurzamen is een feit. Laten we daarom met zijn allen aan de slag gaan!"

Boek & bezoekkaart

Het duurzaamheidscentrum is beschikbaar voor installateurs of andere partijen zoals VVE’s, architecten of organisaties/collectieve initiatieven die zich bezighouden met verduurzamen/energietransitie. Duurzaamheidscentrum Zoeterwoude heeft hiervoor een boek & bezoekkaart ontwikkeld die u kunt aanschaffen als u er meerdere malen gebruik van wilt maken. Er is ook een ruimte beschikbaar om bijvoorbeeld een presentatie te geven. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Duurzaamheidscentrum Zoeterwoude.