HILED VLUCHTROUTEVERLICHTING: VEILIG, KRACHTIG EN BETROUWBAAR

Door ABB
8 maart 2021
ABB

De vluchtrouteverlichting van Hiled biedt, naast veiligheid, kracht en betrouwbaarheid voor de gebruiker, veel gemak bij het installeren dankzij de verschillende montagemogelijkheden.

In geval van calamiteiten in bijvoorbeeld bedrijfshallen en distributiecentra is het noodzakelijk om betrouwbare noodverlichting te hebben. Naast de bekende vluchtrouteaanduiding, ook wel bekend als het groene pictogram dat aangeeft waar de vluchtroute en de nooduitgang(en) zich bevinden, is goede vluchtrouteverlichting onontbeerlijk. De Hiled voldoet zonder meer aan de hoge eisen die aan dergelijke verlichting worden gesteld, ten behoeve van zowel de gebruiker als de installateur. 

Pluspunten Hiled-armaturen

  • Ze produceren 1000 lumen, wat ervoor zorgt dat ze toepasbaar zijn op grote hoogtes, tot zelfs boven de 12 meter.
  • De lamp kan 360 graden worden gedraaid; zo kan de optimale lichtspreiding in elke gewenste richting bereikt worden.
  • Er wordt gebruikgemaakt van een IP65-kabelsysteem; daardoor zit de bekabeling altijd in een IP65-compartiment.

Installatiegemak

De behuizing van de Hiled vluchtrouteverlichting kan op diverse manieren gemonteerd worden. Rechtstreeks aan het plafond of hangend eraan, aan de wand of een pilaar, of aan een kabelgoot. Daarnaast is het mogelijk om de Hiled in het plafond of in de wand te monteren met behulp van de Hiled Inbouwkit. 

Decentraal of centraal gevoed?

Voordat vluchtrouteverlichting wordt aangelegd, moeten er enkele keuzes worden gemaakt. De eerste vraag is hoe de verlichting gevoed moet gaan worden: decentraal of centraal.

Decentrale noodverlichting

Decentrale noodverlichting wordt aangesloten op de normale netspanning. In geval van nood schakelt de armatuur over op een batterij die zich in de armatuur zelf bevindt. Iedere armatuur heeft dus haar eigen energiebron.

Voordelen:

  • Minder kwetsbaar. Decentrale noodverlichtingsarmaturen opereren autonoom. Bij een storing in de energiebron valt maar één armatuur uit, en niet de totale installatie.
  • Flexibeler. De installatie kan ook later nog gemakkelijk worden uitgebreid.

Centrale noodverlichtingsarmaturen

Centrale noodverlichtingsarmaturen worden gevoed door een centraal opgestelde energiebron, een centrale voedingskast. Er worden dus meerdere armaturen op één energiebron aangesloten. Bij netspanningsuitval schakelt de centrale voedingskast over op noodstroomvoorziening.

Voordelen:

  • Het onderhoud van centrale armaturen is meestal eenvoudiger, mede doordat zich minder componenten bevinden in een centrale armatuur.
  • De voeding staat op één plek; dat is handig bij armaturen op grote hoogtes en helemaal voor armaturen in koel- en vriescellen.