VOOR ELKE SITUATIE DE PERFECTE NOODVERLICHTINGSOPLOSSING

Door ABB
1 april 2021
author-image

Bij brand, stroomuitval of andere calamiteiten is goedwerkende vluchtrouteverlichting van levensbelang. En dat begint bij de keuze voor de juiste verlichtingsoplossing en de installatie. ABB/VanLien laat zien hoe het werkt.

Op noodverlichting moet u kunnen vertrouwen. Dag in dag uit, maar ook over tien of twintig jaar. Om zo bij calamiteiten gebouwgebruikers in staat te stellen (gevaarlijke) processen veilig te beëindigen, zich te oriënteren op hun omgeving en veilig het pand én terrein te verlaten. Maar welk verlichtings- en aanduidingssysteem moet u kiezen? Waar moet u op letten? Wat zijn de nieuwste mogelijkheden en welke voordelen bieden de huidige systemen nog meer? 

Makkelijk kiezen

Helaas is op bovenstaande vragen geen eenduidig antwoord te geven. Elke omgeving en elke situatie vereist immers een andere aanpak, en ook gebruiksfunctie en bezettingsgraad zijn bepalend. Zo wordt in de industrie natuurlijk meer gevraagd van de robuustheid van de armaturen, montagemogelijkheden en lichtkracht. Terwijl in een retailomgeving design en prijs vaak weer veel belangrijker zijn. En noodverlichting voor buiten dient bijvoorbeeld niet alleen een hoge IP-beschermingsgraad te hebben, maar ook vandalismebestendig te zijn.

Noodverlichting selectiekaart

Om een helder en compleet overzicht te krijgen, introduceert ABB/VanLien de Noodverlichting Selectiekaart. Hierop staan de belangrijkste noodverlichtingsoplossingen, onderverdeeld naar kleinzakelijk, utiliteit en industrie. Elk met zijn unieke functies en eigenschappen zoals de toepassing, het installatiegemak, de achterliggende technologie, beschermingsgraad, slagvastheid en certificering. Zo kunt u snel een doordachte keuze maken.

Download de Noodverlichting Selectiekaart 

Uitgebreide wet- en regelgeving

Naast de keuze voor de juiste noodverlichtingsoplossing zijn ook projectie, aantallen, installatie, inspectie en onderhoud cruciaal. In zowel het Bouwbesluit als de Arbowet zijn hiervoor duidelijke eisen en voorschriften opgenomen. Maar ook de NEN-, EN- en ISO-normering bevatten regels en richtlijnen omtrent het gebruik van noodverlichting. Door deze uitgebreide wet- en regelgeving is het veelal lastig te bepalen wat in een specifiek geval precies nodig is. ABB/VanLien heeft ook daar iets op bedacht, namelijk een handig pictogrammenkaartje.

Pictogrammenkaartje

Op de voorzijde van het kaartje staan de pictogrammen vluchtroute-aanduiding conform NEN 3011. En op de achterzijde staat een handige checklist met twaalf controlevragen over noodverlichting en -aanduiding in gebouwen. Daarbij is natuurlijk aandacht voor het gebruik van de juiste pictogrammen, vluchtrouteverlichting bij richtingsverandering en noodverlichting voor buiten. Maar ook wordt ingezoomd op uitlichting van brandbestrijdingsuitrusting, brandmelders en EHBO-posten, anti-paniekverlichting en risicovolle werkplekken.

Met dat alles weet u zeker dat u de juiste keuzes maakt. En dat de noodverlichting die u installeert ook doet waar hij voor bedoeld is, namelijk veiligheidsrisico’s verkleinen, paniek voorkomen en gebouwgebruikers een optimaal veilige weg naar buiten bieden.

ABB