GOEDKOOP, COMFORTABEL EN MOOI: WATER BESPAREN ANNO 2020

Door Willem Peters
30 oktober 2020
Willem Peters

Waterbesparing. In een waterland als Nederland denken we er niet vaak aan. Maar tijdens een hittegolf zoals afgelopen zomer, wordt ineens weer duidelijk hoe belangrijk het is. “En het is zo makkelijk!” vertelt onze duurzaamheidsexpert Willem Peters. “De waterbesparende oplossingen zijn legio en in tegenstelling tot wat veel mensen denken, helemaal niet duur. Vaak is de enige investering die je hoeft te doen: je gezonde verstand gebruiken.”

Waterbesparende douchekoppen, slimme kranen, toiletten met een kleiner reservoir: allemaal manieren om je watergebruik te minimaliseren. “En allemaal zonder dat je er iets van merkt”, vertelt Willem. “Veel mensen zijn bang dat ze op comfort moeten inleveren als ze kiezen voor waterbesparing, maar dat is echt niet zo. Het is net zo lekker douchen onder een douchekop die lucht meeblaast met de waterstraal, maar het scheelt wel 4 tot 6 liter water per minuut”, weet hij.

Water- én energiebesparing

Vier tot zes liter water per minuut, dat is nogal wat. “Klopt. En dat is alleen nog maar in de douche. Als je de gehele badkamer waterbesparend inricht, bespaar je volgens voorzichtige schattingen 10.000 liter per jaar. Sommigen rekenen zelfs een besparing van 15.000 liter voor. En als het gaat om warm water, snijdt het mes aan twee kanten. Daarmee bespaar je ook nog in je verwarmingskosten. In een goed geïsoleerde nieuwbouwwoning scheelt het je zelfs twintig procent op je energierekening. Dat is een serieuze besparing!” 

Korte terugverdientijd

Waterbesparende oplossingen zijn vaak even duur of zelfs goedkoper dan ‘gewone’ douchesystemen en kranen. Als het gaat om een nieuwbouwwoning, kost het dus niks extra’s. “De enige investering die je dan hoeft te doen, is je gezonde verstand gebruiken”, lacht Willem. “In een bestaande woning heb je uiteraard met de aanschaf van nieuwe materialen te maken. Maar ook dat is verwaarloosbaar”, rekent hij voor. “Een kraan met coolstart-functie verdient zichzelf al binnen drie jaar terug. En een waterbesparend uitstroommechanisme op de kraan al binnen drie maanden. Fantastisch toch, als je je klant zo’n besparing cadeau kunt doen?”

Willem Peters

Een aantal oplossingen op een rij

Warmteterugwinsystemen (wtw’s)

Warm water dat door het doucheputje stroomt, is weggegooide energie. Door ‘oud’ warm water (met een afscheiding) langs vers water te laten stromen, gebruikt een warmteterugwinsysteem die energie efficiënt.

Waterbesparende douchekoppen

De jets van deze douchekoppen blazen lucht mee met de waterstraal. Nog steeds even krachtig, maar wel 40 procent zuiniger.

Coolstart-kranen

Nadat je de warme kraan hebt afgesloten, blijft de ketel nog een tijdje aanstaan. Verloren tikken op de energierekening! Met een coolstart-kraan is dat verleden tijd.

Dualflush toiletten

Niet meer weg te denken, maar nog niet op elk toilet aanwezig: het dualflush-systeem. Knoppen voor een kleine en grote spoelbeurt zijn nu ook te combineren met toiletten met een kleiner waterreservoir.

badkamerventilatie

Geen waterbesparing, maar wel een goede aanvulling op de mogelijkheden: vervang oude ventilatie met wisselstroommotoren voor een variant met gelijkstroommotor. Die zijn 80 procent zuiniger! 

Dit artikel is eerder verschenen in SanitairID najaar 2020.