IEDEREEN EEN DOUCHETOILET!

Door Technische Unie
19 augustus 2020
Technische Unie

In Japan heeft al tachtig procent van de huishoudens een douchetoilet en de trend waait gestaag over naar Europa. Nog niet bekend met dit product? Onze specialist Paul den Hertog beantwoordt alle veelgestelde vragen.

Laten we bij het begin beginnen. Wat is een douchetoilet?

“Een douchetoilet spoelt je onderlichaam schoon terwijl je op de wc zit. Het is eigenlijk een toilet en een bidet in één. Wc-papier is niet meer nodig en je voelt je heerlijk fris.”

Zijn wij daar niet veel te nuchter voor?

“Iedereen die het douchetoilet probeert, is meteen overtuigd. Maar je hebt gelijk: Nederlanders doen er in eerste instantie vaak wat lacherig over. Gek eigenlijk wel, want vrijwel alles wat vies is, wassen we met water en zeep. Als je kind met vieze handen thuiskomt, haal je er toch ook geen papiertje langs?”

Voor wie is het douchetoilet?

“Gezinnen met jonge kinderen, ouderen, mensen met reuma, mensen die hun luxe appartement een upgrade willen geven … Het douchetoilet wint aan populariteit onder allerhande gebruikers. Ook omdat het in showrooms, horecagelegenheden en in de media steeds vaker terugkomt. Uiteindelijk verwacht ik dat het douchetoilet door ieder type gebruiker wordt omarmd.”

Wat kost het?

“Je kunt het zo gek maken als je zelf wilt. Zo zijn er douchetoiletten die spoelen met warm water op verschillende standen, met brilverwarming, een ontkalkingsfunctie, een ingebouwde föhn en bediening via een app. Maar de meest simpele uitvoeringen zijn al beschikbaar vanaf zo’n € 1.500,-. Dan spoelt het toilet met koud water en heeft het een of twee sproeistanden. Vergis je trouwens niet: dit is al heel comfortabel.”

Vinden mensen dat niet te duur?

“Gemak en hygiëne zijn belangrijke overwegingen voor consumenten. Op die manier veroverde de Quooker een paar jaar terug de Nederlandse keukens, en de elektrische kraan de horeca. Natuurlijk is een douchetoilet vele malen duurder dan een gewoon toilet. Maar mensen vergelijken de twee niet met elkaar. Net als gewone en elektrische fietsen zijn het eigenlijk geen concurrenten.”

Hoe laat ik mensen een goede keus maken in mijn showroom?

“Dat is een goede vraag inderdaad. Idealiter demonstreer je een douchtoilet in je natte ruimte, maar dat is niet altijd mogelijk. In dat geval hebben leveranciers goede displaymaterialen, zoals een plastic democover. Hiermee kun je de verschillende stralen goed demonstreren zonder dat je showroom nat wordt.”

En is het lastig te installeren?

“Natuurlijk is er elektra nodig voor de bediening, maar verder is het qua installatie niet heel anders dan bij een gewoon toilet. Echt een kwestie van één keer doen. En kom je er die eerste keer niet uit, dan zijn de leveranciers heel goed bereikbaar voor assistentie.”

Heeft Technische Unie voldoende assortiment?

“Omdat we zo’n sterke vraag naar het product zien, hebben we inderdaad een groot en compleet assortiment in alle soorten prijsklassen. Mocht het voorkomen dat een klant een specifiek model wil dat wij onverhoopt niet hebben, dan informeren we bij de leverancier of ze het tóch kunnen leveren.”

Bekijk ons uitgebreide assortiment

Het laatste in sanitair