GRATIS DOUCHEN IN DE ZOMER? DE ZONNEBOILER LEVERT TOPRENDEMENT

Door Technische Unie
19 juli 2023
Technische Unie

De zonneboiler is dé krachtpatser onder de warmteoplossingen. Met een rendement van 80 tot 90 procent, geeft deze oplossing amper verwarmingskosten. Toch kiezen relatief weinig mensen voor een zonneboiler. Duurzaamheidsadviseur Ronald Scholtes vertelt hoe dat komt. “De zonneboiler is een geweldige manier om te besparen, maar niet voor iedereen en niet in alle situaties. Omdat deze oplossing niet overal past, wordt hij vaak over het hoofd gezien. Zonde, want in veel gevallen is het een geweldige bespaarder.” De hamvraag is dus: wanneer zet u de zonneboiler in? 

“Zoals de naam al doet vermoeden, werkt de zonneboiler het best als de zon lekker veel schijnt. In de zomer dus”, begint Ronald. “In die periode kun je qua warmte met de zonneboiler bijna gratis douchen. Dat is met name interessant als je erg veel warm water verbruikt.” Lachend: “Begrijp me niet verkeerd, natuurlijk wil ik niemand aansporen onzorgvuldig te doen met water. Maar in sommige gevallen is er nu eenmaal sprake van veel verbruik. Denk aan grote gezinnen met drie of vier kinderen, maar vooral ook aan sportscholen, zwembaden, sauna’s, hotels en campings. Op dit soort plekken kan de zonneboiler een wereld van verschil maken. Om te begrijpen waarom de zonneboiler juist op die plekken ideaal is, is het eerst goed om te weten hoe een zonneboiler werkt.”  

Hoe werkt de zonneboiler?

“De zonneboiler maakt gebruik van een opwarmings-circuit. Dat circuit begint op het dak, bij thermische buizen of panelen gevuld met water en propyleenglycol. Deze ‘zonnecollectoren’ vangen de warmte op. Het opgewarmde water gaat via een of meerdere leidingen naar de zonneboiler, die het liefst zo dicht mogelijk onder het dak is geplaatst. Vervolgens beweegt het warme water zich in de boiler door een afgesloten spiraal langs het koude water in de boiler. Dit zorgt voor warmte-afdracht. Via een pomp gaat de waterstroom tot slot weer naar het dak om nieuwe zonnestralen op te vangen. Je begrijpt: hoe meer koud water de boiler verhit – en dus ook: hoe meer warm water je verbruikt -, hoe meer profijt je hebt van deze oplossing. Alle zonnewarmte die je opvangt, kan zo gegarandeerd aan het werk.”  

Nooit te koud, mogelijk wel te warm

In de thermische panelen zit zoals gezegd een mix van water en propyleenglycol. Dit laatste onderdeel zorgt ervoor dat het water niet bevriest in de winter. “Geen zorgen natuurlijk,” stelt Ronald gerust, “het boilersysteem is absoluut zo gebouwd dat drink- en circuitwater niet met elkaar in aanraking komen. Maar in het zeer onwaarschijnlijke geval dat er water uit het circuit in het drinkwater terechtkomt, is propyleenglycol een niet-toxisch antivriesmiddel. Het is dus sowieso niet gevaarlijk. Iets dat wel aandacht vraagt: glycol kan kapotgaan als het te heet wordt. Daarom is het belangrijk dat het systeem in zonnige tijden goed zijn warmte kwijt kan, anders is de levensduur van de glycol erg kort. Daarom is het systeem veel geschikter voor een drukbezocht vakantiepark, dan bijvoorbeeld voor gezinnen ‘s zomers vier weken van huis zijn.”

Perfecte combinatie

In Nederland kan het zonneboilersysteem niet op zichzelf functioneren. In de winter is een back-up nodig van een andere, minder weersafhankelijke warmtebron. Denk aan de cv-ketel of warmtepomp. “Die laatste sluit geweldig aan”, weet Ronald. “Uiteraard in de winter, maar ook in de zomer. Wie een warmtepomp heeft, kan deze in de zomer namelijk ook gebruiken om te koelen. Om bijvoorbeeld de vloer te koelen en vervolgens warm water te produceren voor de douche, moet de warmtepomp steeds schakelen. Dat kost veel stroom. Als je de zonneboiler en de warmtepomp laat samenwerken, is dat probleem verleden tijd. Maar de zonneboiler kan overal op aangesloten worden, wat de huidige warmtebron ook is. Er zijn dus geen grote aanpassingen aan de woning of het gebouw nodig.”

Meer weten?

Weet u na het lezen van dit artikel nog niet helemaal zeker of een zonneboiler goed past bij de situatie van uw klant? Of weet u al dat het zonneboilersysteem een goede oplossing is, maar is het nog even puzzelen welke uitvoering het beste past? Er zijn verschillende calculatiesystemen beschikbaar waar u gebruik van kunt maken. De afdeling Duurzaamheid helpt u graag bij de berekening. Neem daarom voor meer informatie contact op met: [email protected].

Lees het hele artikel in SanitairID voorjaar 2023