Duurzaam samenwerken in de keten

4 januari 2024

Een duurzame toekomst die inclusief, fossielvrij en circulair is. Daar willen wij ons samen voor inzetten. Door samen met u een duurzaam en circulair aanbod te bieden, en zo bij te dragen aan een duurzamere waardeketen.

Op deze pagina leggen wij uit wat dit voor ons betekent en wat Technische Unie van haar ketenpartners verwacht.

1. Gedragscode voor leveranciers

Technische Unie streeft er naar haar dienstverlening zo efficiënt en effectief mogelijk te doen met respect voor mens en milieu. Onze ambitie is om maatschappelijk verantwoord ondernemen een normaal onderdeel te laten zijn van ons dagelijks doen en laten.

Wij verwachten in onze samenwerking dat u onze ambitie deelt om maatschappelijk verantwoord te ondernemen.

Instructie: Naleving gedragscode voor leveranciers

  1. Wij vragen om een externe beoordeling waarmee u kunt aantonen dat u zich houdt aan de gedragscode leveranciers. Bijvoorbeeld een beoordeling door Ecovadis.
  2. Indien u al een dergelijke beoordeling hebt, deel deze dan met uw vaste contactpersoon. 
  3. Zo niet, dan verlangen we uiterlijk per 2025 dat u zich extern heeft laten beoordelen en dit deelt met uw vaste contactpersoon. 
  4. Laat ons dit jaar voor 15 december 2024 weten hoe u dit gaat aanpakken.

 

Enkele belangrijke principes uit onze Gedragscode

Leveranciers moeten de mensenrechten en privacy respecteren, mensen met respect behandelen en diversiteit en gelijke kansen bevorderen. Kinderarbeid is verboden, met 'kind' gedefinieerd volgens de lokale wetten en de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO). Mensenhandel en dwangarbeid zijn streng verboden; leveranciers mogen geen mensen werven, vervoeren, herbergen of dwingen tot arbeid, noch mogen ze zaken doen met partijen die dergelijke praktijken gebruiken of bevorderen.

Leveranciers moeten alle vormen van intimidatie voorkomen en een werkomgeving creëren die vrij is van mishandeling. Ze moeten de rechten van werknemers respecteren, inclusief naleving van alle geldende wet- en regelgeving met betrekking tot lonen, beloningen en arbeidsomstandigheden. Leveranciers moeten ook voldoen aan de wettelijke voorschriften met betrekking tot werknemersbeloningen en arbeidstijden, en de vrijheid van vereniging van medewerkers respecteren. Werknemers moeten zonder angst voor intimidatie, boetes of sancties openlijk kunnen praten over hun arbeidsomstandigheden met het management.

Naleving Anticorruptiebeleid

Leveranciers mogen geen corruptie tolereren of faciliterende betalingen doen aan overheidsfunctionarissen of werknemers in de private sector. Ze moeten redelijke 'due diligence' uitvoeren om corruptie te voorkomen in alle zakelijke overeenkomsten, inclusief samenwerkingsverbanden en gebruik van tussenpersonen.

Geschenken en Vermaak

Leveranciers moeten ervoor zorgen dat het aanbieden of ontvangen van geschenken, uitnodigingen of vermaak legitiem is, in overeenstemming met wetten en regels, zonder bedoeling om invloed uit te oefenen. Dit moet ook voldoen aan de regels van de organisatie van de ontvanger en redelijke marktpraktijken.

Leveranciers moeten voldoen aan de wetten tegen kartelvorming, mededinging en oneerlijke handelspraktijken. Ze mogen geen informatie delen met concurrenten, prijsafspraken maken, aanbestedingsprocedures manipuleren, klanten of gebieden oneerlijk verdelen, of andere praktijken uitvoeren die concurrentie belemmeren.

Leveranciers moeten een nauwkeurige administratie bijhouden, zonder deze te wijzigen om zaken te verbergen of te verdraaien. Alle documentatie die als bewijs van een zakelijke transactie dient moet volledig en juist zijn. De administratie moet voldoen aan de geldende wettelijke en contractuele voorschriften en termijnen.

2. Circulair icoon

Klanten zoeken steeds vaker naar circulaire producten. Met het circulair icoon in onze webshop onderscheidt u zich en is uw circulaire assortiment vindbaar. 

Voor het verkrijgen van een circulair icoon hebben wij de (link naar) de betreffende certificaten en de geldigheidsdatum van de certificaten van u nodig. 

Image

Instructie: Aanvragen van een circulair icoon

Er zijn drie fasen in de circulaire levenscyclus. Voor iedere fase is het aanlever proces net iets anders. 

Voor alle fasen geldt:

  • Stap 1: Download het Excel bestand 
  • Stap 2: Vul het EAN-nummer en het TU-artikelnummer in. Vul eventueel ook het percentage recyclebaar en gerycled materiaal in.
  • Stap 3: Vul de specifieke informatie in per fase, zie hieronder
  • Stap 4: Stuur het ingevulde Excelbestand samen met de bewijsvoering naar [email protected]

Specifieke informatie per fase:

Rethink

Beschikt u over een cradle 2 cradle certificaat? Plaats deze op uw eigen online omgeving en deel de link met ons. Geef ook aan wat de einddatum van het certificaat is en of dit onafhankelijk getest is. 

Reuse

Wilt u uw producten in de categorie reuse laten vallen? Vraag dan het certificaat op bij Technische Unie door 'ja' aan te geven in de betreffende kolom. De einddatum wordt door ons aangeleverd.

Recycle

Beschikt u over een van deze certificaten:

  • EoL - End of Life
  • LCA - Life Cycle Assessment
  • EPD - Envirnomental Product Declaration
  • PEP - Professional Experience Program

Plaats deze dan op uw eigen online omgeving en deel de link met ons. Geef ook aan wat de einddatum van het certificaat is en of dit onafhankelijk getest is. 

3. Brancheplan Verpakkingen

Het Brancheplan Verpakkingen is een initiatief van Techniek Nederland en Fedet om gebruik van verpakkingsmaterialen in onze installatiesector terug te dringen. Technische Unie doet hier sinds de oprichting in 2022 aan mee. We committeren onszelf aan de doelstellingen voor 2025.

We vinden het belangrijk dat u ons helpt dit doel te bereiken door zelf kritisch te kijken naar uw verpakkingen. Ons verzoek is om in 2024 een verpakkingsplan te maken met daarin beschreven uw acties om te verminderen, te verduurzamen en hoogwaardig hergebruik te stimuleren. 

Ter inspiratie vindt u hierbij het verpakkingsplan van Technische Unie. 

Doelstellingen voor 2025

Vanuit de installatiebranche zijn er met het Brancheplan Verpakkingen gezamenlijke doelen opgesteld richting 2025 om verpakkingen te verminderen, te verduurzamen en hoogwaardig te hergebruiken. 

Doelstellingen Brancheplan Verpakkingen

Bron: Brancheplan Verpakkingen

Instructie: Verpakkingsplan aanleveren

  1. Gebruik het sjabloon van een verpakkingsplan om uw eigen verpakkingsplan te maken. 
  2. Publiceer dit plan openbaar op uw eigen website. 
  3. Dit kan ook via de website van het Brancheplan Verpakkingen. Stuur deze dan na publicatie naar [email protected].
  4. We vragen u om voor einde 2024 de URL te delen met uw contactpersoon.

Via het Brancheplan Verpakkingen worden de  verpakkingsplannen actief gedeeld via de nieuwsbrief, website en LinkedIn-pagina voor meer bekendheid. 

Bedankt voor uw medewerking!

Met de drie stappen zoals boven beschreven hopen we samen verder te komen in de richting van een duurzamere keten. Alvast bedankt voor uw medewerking!

Heeft u vragen over deze pagina? Neem dan contact op met uw vaste inkoopcontactpersoon van Technische Unie.

Image