Hoe kunnen wij als Nederlandse industrie defensie helpen?

Door Technische Unie
13 maart 2025
Technische Unie

Door alle geopolitieke ontwikkelingen wil Europa haar defensiecapaciteit versterken. Verschillende Nederlandse bedrijven in de industrie leveren al aan defensie. Naar verwachting wordt de komende tijd vanuit defensie een groter beroep op hen gedaan. Andere bedrijven leveren mogelijk óók producten die – eventueel met een kleine aanpassing – door het leger ingezet kunnen worden, maar leveren nog niet aan defensie. Wat is daarvoor nodig? 

Breed scala aan producten

De vraag van defensie aan de Nederlandse industrie gaat verder dan alleen wapensystemen, schepen, vliegtuigen, militaire drones en andere voertuigen.

Denk bijvoorbeeld aan:

  • Veilige communicatieapparatuur
  • Satellietcommunicatie
  • Cyberbeveiliging
  • Wapen-opslagsystemen
  • Medische drones
  • Portable energiesystemen
  • Waterzuiveringssystemen
  • Sensoren

Europese defensie-unie

Alle lidstaten van de EU, met uitzondering van Hongarije, hebben zich uitgesproken voor een grotere investeringsinspanning in defensie, vooral gericht op de ondersteuning van Oekraïne en het versterken van de Europese veiligheid. Ook Nederland heeft ingestemd met een miljardeninjectie in de defensie-industrie. Zo’n 150 miljard aan leningen wordt beschikbaar gemaakt.

Dit biedt kansen voor bedrijven die actief zijn in de defensiesector, maar ook voor bedrijven die mogelijk nieuwe markten willen aanboren door civiele producten te leveren die geschikt zijn voor militaire toepassingen. De vraag naar technologie, goederen en diensten die bijdragen aan de versterking van de defensie zal aanzienlijk toenemen. Bedrijven moeten echter wel voldoen aan strenge eisen om zaken te kunnen doen met defensie.

Eisen en mogelijkheden voor leveranciers

Om zaken te doen met de Nederlandse defensie of andere Europese defensieorganisaties, moet u beschikken over voldoende technische kennis, ervaring en capaciteit om de opdrachten uit te voeren. Financiële stabiliteit is een eis. Dit betekent dat uw organisatie moet kunnen aantonen dat u in staat bent om grote contracten aan te gaan zonder in financiële problemen te komen. Daarnaast gelden er kwaliteitsstandaarden, zoals ISO- en NAVO-standaarden, en mogelijk ook aan specifieke eisen zoals het AQAP – een militaire kwaliteitsnorm. Als u nog geen kwaliteitszorgsysteem heeft geïmplementeerd, kan dit alsnog noodzakelijk zijn. Zaken als sociale en milieuaspecten wegen mee in het keuzeproces, er wordt niet alleen gekeken naar prijs en technische expertise.

Deelname aan defensietenders

Om in aanmerking te komen voor levering aan defensie, dient te worden ingeschreven op tenders. Via TenderNed worden alle Europese aanbestedingen gepubliceerd. Hierbij wordt onderscheid gemaakt in drie verschillende categorieën;

  • Diensten
  • Werken
  • Leveringen

Defensie publiceert tenders met productcategorieën zoals bijvoorbeeld elektrotechniek, werktuigkundige materialen, gereedschappen, zaklantaarns, kleding, etc.

Inschrijven op een tender loopt via het digitale platform Mercell. Tenders worden gepubliceerd met een raamovereenkomst voor een periode van twee jaar, met tweemaal één jaar verlenging bij bewezen succes in de uitvoeringsfase.

Samen optrekken met Technische Unie?

Wilt u een bijdrage leveren aan de defensie-industrie? Door samen te werken met Technische Unie verzekert u zich van een toeleverancier die aan alle voorwaarden voldoet, bijvoorbeeld op het gebied van duurzaamheid - iets wat steeds belangrijker wordt in overheidstenders.

Neem voor meer informatie en de mogelijkheden contact op met ons team industrie.

meer over...