BTW, WEG ERMEE! NULTARIEF ZONNEPANELEN VANAF 2023

Door Technische Unie
6 december 2022
Technische Unie

De btw op zonnepanelen wordt vanaf 1 januari 2023 afgeschaft voor particulieren. Wie zonnepanelen aanschaft voor een woning, betaalt nu nog 21 procent btw over de installatie en levering ervan. Dat wordt straks dus 0 procent.

Huishoudens met de zonnepanelen op hun huis die stroom leveren aan energiebedrijven, worden nu nog gezien als kleine ondernemer. Daardoor kunnen ze de btw terugvragen aan de Belastingdienst. Velen weten echter niet dat dit kan of hoe dat moet. Daardoor betalen ze eigenlijk te veel en heeft zowel de koper als de Belastingdienst veel extra werk met deze teruggaven.

Minder administratieve lasten

Het kabinet verwacht niet alleen dat de administratieve lasten afnemen, maar ook dat het nultarief de aanschaf van zonnepanelen zal stimuleren. De ingreep kan huizenbezitters immers honderden euro’s voordeel opleveren. Naast de hoge energietarieven zorgt dit voor nog meer vraag naar zonnepanelen.

Minder administratieve lasten

Vanaf 1 januari 2023 betalen particulieren geen btw meer over de aanschaf en installatie van zonnepanelen. Ook andere benodigde montagewerken zoals de aanpassing of vervanging van de meterkast zullen belastingvrij worden. Op deze manier zijn er een stuk minder administratieve werkzaamheden voor zowel de consument als voor de belastingdienst. Bovendien zal het ervoor zorgen dat de drempel om een huis te verduurzamen nóg lager wordt. Dankzij deze aanpassing is er namelijk minder geld nodig om zonnepanelen aan te schaffen.

Het nultarief geldt enkel voor particulieren die zonnepanelen aanschaffen voor hun woning. Voor bedrijfseigenaren die hun pand willen voorzien van zonnepanelen, geldt nog altijd het 21% tarief die zij later kunnen terugvragen bij de belastingdienst.

Nultarief voor andere duurzame technieken?

Na de btw afschaffing op zonnepanelen weten we nog niet: 

  • Of dit ook gaat gelden voor geïntegreerde zonnepanelen (panelen die direct een dak vormen) een nultarief wordt ingesteld
  • Wat het btw-tarief wordt voor mensen met een kantoor aan huis en één energieaansluiting
  • Of er ook nultarief komt voor andere duurzame technieken, zoals warmtepompen

Zonnepanelen openbare gebouwen

EU-landen mogen sinds eind 2021 het btw-tarief op de levering en installatie van zonnepanelen verlagen naar 0 procent ‘op en in de onmiddellijke nabijheid van particuliere woningen en openbare gebouwen of gebouwen van algemeen belang’. Het kabinet gaat onderzoeken of en zo ja in hoeverre het mogelijk en wenselijk is het btw-nultarief ook toe te passen op deze laatste categorie.

Ontdek ons aanbod zonnepanelen