Why SolarEdge: Slim inzetten van opgewekte energie

Door SolarEdge
17 oktober 2023
SolarEdge

Een belangrijke ontwikkeling voor woningeigenaren met zonnepanelen: de verwachtte afbouw van de salderingsregeling per 1 januari 2025. In dit artikel bespreken we de verschillende future-proof producten van SolarEdge.

Mogelijkheden voor eigen verbruik

Het langzaam verdwijnen van de salderingsregeling en de introductie van de terugleversubsidie hebben gevolgen voor hoe zonnepaneelbezitters worden gecompenseerd voor de energie die ze terugleveren aan het net. Daarnaast zijn er nu al energieleveranciers die geen meerjarige contracten bieden aan bezitters van zonnepanelen. Deze ontwikkelingen benadrukken het belang van het maximaliseren van het energieverbruik van eigen opgewerkte zonnestroom. Maar wat zijn precies de mogelijkheden voor eigen verbruik en hoe zorg je ervoor dat de woning van je eindklant klaar is voor de toekomst? 

Toekomstbestendige producten van SolarEdge

SolarEdge is continu bezig met het ontwikkelen en verbeteren van toekomstbestendige producten. Zo kun je een zonne-energiesysteem uitbreiden met producten die het eigen verbruik van energie stimuleren én reguleren. Wanneer je klant minder afhankelijk wil zijn van het energienet en de bijbehorende fluctuerende prijzen kan een uitbreiding interessant zijn. Hoewel sommige producten een initiële investering vragen, zullen ze zichzelf op termijn zeker terugbetalen. Bovendien zijn ze dan goed voorbereid op de toekomst.

SolarEdge Home Inline Meter

De SolarEdge Home Inline Meter vormt de kern van een smart home systeem. Deze oplossing is ontworpen om een zonne-energiesysteem efficiënt te beheren en te optimaliseren. Één van de belangrijkste functies van de SolarEdge Home Inline Meter is de mogelijkheid tot het real-time monitoren van je systeem. De meter biedt gedetailleerde inzichten van de opbrengst, het verbruik en de teruglevering van energie. Daarnaast is een SolarEdge Home Inline Meter noodzakelijk voor het aansturen van de EV-lader, smart energy producten en een thuisbatterij. Het vroegtijdig plaatsen van een Inline Meter zorgt ervoor dat je veel makkelijker kunt bepalen welke producten je eindklant nodig heeft om het energieverbruik te optimaliseren.  Zo weet je precies wanneer het voordelig is om het zonne-energiesysteem uit te breiden met bijvoorbeeld een EV-lader of een thuisbatterij.

home inline meter

Thuisbatterij

home charger

 

Één van de producten waarmee je het systeem kunt optimaliseren, is een thuisbatterij. In de huidige situatie met de salderingsregeling is een thuisbatterij in de meeste gevallen nog niet rendabel, maar dit zal interessanter worden wanneer de salderingsregeling komt te vervallen. Daarnaast maakt ook de recent ingevoerde vaste terugleveringskosten van een energiemaatschappij een thuisbatterij interessanter. Met een thuisbatterij kun je namelijk de eigen opgewekte energie opslaan en hier op een later moment gebruik van maken. Zo voorkom je extra kosten voor teruglevering.

Smart Energy

Natuurlijk kun je de eindklant aanraden zelf stappen te laten ondernemen door vooral overdag, wanneer zonnepanelen de meeste energie produceren, energie te gebruiken. Maar hoe handig zou het zijn als dit proces geautomatiseerd wordt? Je kunt namelijk slimme-energieapparaten aan het systeem toevoegen en deze programmeren om op de meest kostenefficiënte momenten te werken. Producten die je op een slimme manier kunt aansturen zijn onder andere warmtepompen, airco’s, vijver en/of zwembadpompen, fietsbatterijen en robotstofzuigers. Een makkelijke en relatief goedkope manier om energie slim in te zetten.

Laadstation

Een ander belangrijk onderdeel van een toekomstbestendig zonne-energiesysteem is een EV-lader. Het SolarEdge laadstation is ontworpen om naadloos te integreren met de rest van het systeem. Het heeft de optie om op te laden uit overtollige energie die dus niet terug geleverd hoeft te worden aan het net. Hiermee zorg je ervoor dat de eigen opgewekte energie zo veel mogelijk binnenshuis blijft. Een voordeel van dit laadstation is dat je het op elk moment van de dag aan kunt sturen vanuit de SolarEdge app. Kortom, in een wereld waarin de toekomst van zonne-energie steeds meer afhankelijk wordt van slimme keuzes en oplossingen, ben je bij SolarEdge aan het juiste adres.

Ontdek de future-proof producten