8 TIPS VOOR EEN DUURZAME(RE) KERST

Door Technische Unie
15 december 2022
Technische Unie

De kerstperiode is een gezellige tijd, maar goedkoop is het niet. En ook het klimaat heeft flink te lijden in de donkere maanden. Extra verlichting, de productie van kunstkerstbomen, bomen die worden gekapt, kerstprullaria in de winkelschappen. Gelukkig kun je kerst ook op een groenere én goedkopere manier vieren. Hoe? Lees dan snel deze 8 tips.

1. Kies voor LED-kerstverlichting

Hartstikke knus natuurlijk, al die kerstverlichting overal. Maar de wat oudere lichtsnoeren met halogeenlampjes verbruiken nogal wat energie. Niet fijn in een tijd met hoge energieprijzen. Gelukkig bestaan nieuwe lichtsnoeren uit ledverlichting.  Ledverlichting verbruikt minder energie en het aantal branduren is veel langer. 
Op het energielabel is te zien hoe energiezuinig de kerstverlichting is. En er bestaan tegenwoordig zelfs lichtsnoeren die werken op zonne-energie. Nog kerstverlichting nodig? Kijk dan eens in onze webshop.  

2. Dikke kersttrui compenseert lagere thermostaat

Nu de energieprijzen de pan uit rijzen is het nóg belangrijker om de thermostaat wat lager te zetten. En tijdens het kerstdiner hoef je van een graadje of twee minder helemaal niets te merken. Het gourmetstel, de steengrill, de kaarsen én de dikke kersttrui compenseren de temperatuur enorm. Je merkt er niets van én het scheelt op de gasrekening. 

3. Kies een duurzaam kerstpakket

Is het mogelijk te kiezen uit verschillende kerstpakketten op het werk? Of bent u zelf de samensteller van de kerstpakketten? Kies dan eens voor een alternatief met duurzame of biologische producten of doneer het pakket of geldbedrag aan een goed doel. Is dat niet mogelijk? Spreek met uw collega's af dat jullie onderling kunnen ruilen. Er is altijd wel iemand die vacuümverpakte hamburgers of een zak rijstchips lekker vindt. Zo hoeft er wellicht niets verspild te worden.  

4. Kies voor een 'groenere' kerstboom

Nog geen kerstboom in huis en maakt u graag een bewustere keuze? Dan heeft u vast al de vergelijking gemaakt tussen een kunstboom en een echte boom. De productie van een kunstboom (en de transport ervan) is absoluut niet goed voor het milieu. Het zou alleen een bewuste keuze kunnen zijn als u de boom jaar in jaar uit gaat hergebruiken of als u de kunstkerstboom tweedehands koopt. Een echte boom die wordt gekapt is ook niet per sé duurzaam natuurlijk. Een kerstboom met een kluit is al een betere keuze, mits u die ook echt laat terugplanten. Ook is het mogelijk een kerstboom te huren (kunst óf echt met kluit). Kortom: er zijn genoeg opties. 

5. Zet de kerstboom niet bij de verwarming

De plek van de kerstboom is cruciaal om zuinig met energie om te gaan. Zet een kerstboom dus nooit voor de radiator. Energetisch is dit niet slim, omdat de kamer daardoor minder goed verwarmd wordt, waardoor u wellicht meer gaat stoken. Maar het is ook niet bepaald goed voor de (echte) kerstboom. Die droogt daardoor sneller uit en gaat veel naalden verliezen. Geen andere plek dan voor de radiator? Zorg dan dat u de stam of kluit van de boom goed vochtig houdt en pak een dekentje of een dikke trui (voor uzelf) om warm te blijven zonder extra te stoken. 

6. Ga bewust om met het kerstdiner

Geld besparen tijdens het kerstdiner? Nee, we hebben het nu niet over het overslaan van bepaalde gangen. Maar er zijn wel dingen die u tijdens het diner kunt doen om energie te besparen. Met extra gasten zet u waarschijnlijk vaker de waterkoker aan. Veel mensen vullen de waterkoker vol waarna ze hem aanzetten. Echter wordt vaak niet al het gekookte water direct gebruikt. Vervolgens wordt de waterkoker opnieuw aangezet en nog eens en nog eens. Een waterkoker volledig vullen terwijl niet alles wordt gebruikt, kost onnodig veel energie. Vul de waterkoker daarom alleen met het water dat u denkt nodig te hebben. Dat scheelt echt meer stroom dan u denkt. 

En dan het koken van gerechten. Om het meest te besparen op gas en elektra bereidt u deze zoveel mogelijk tegelijk of snel achter elkaar. Zodat u niet steeds opnieuw de oven hoeft voor te verwarmen. En deksels op pannen zorgt voor een snellere verwarming van de maaltijd en kost daardoor ook minder energie. 

7. Kies voor duurzame (doe) cadeaus onder de boom

Duurzame cadeaus onder de kerstboom? Heeft u al eens gedacht aan het geven van doe-cadeaus? Denk aan karten, de bioscoop, lekker uiteten of gezellig naar een pretpark. Een (zelfgemaakte) of e-cadeaubon kost minder CO2-uitstoot doordat er geen pakketjes worden bezorgd, verbruikt minder cadeaupapier (of zelfs geen) en zorgt voor mooie herinneringen. Wilt u tóch iets tastbaars onder boom? Ga dan voor een product waar u lang profijt van heeft en koop het bij een fysieke winkel in de buurt, als dat mogelijk is.  

8. Ga voor een tweedehands kerstoutfit

Flitsende outfit voor het kerstdiner, -borrel of -feest nodig? Als u zo'n outfit eigenlijk alleen op bijzondere momenten draagt, is huren of tweedehands een uitstekend duurzame en vaak ook goedkopere optie. 

 

.