Slimme verlichting

Door Technische Unie
22 september 2021
Technische Unie

Algemene verlichting van ruimten in de Food & Beverage moet voldoen aan bijzondere eisen op het gebied van lichttechniek, hygiëne en elektrotechniek. Armaturen moeten stof- en waterdicht zijn, tegen een flinke stoot kunnen en bestand zijn tegen reiniging met (chemische) schoonmaakmiddelen. Ook moeten ze in bepaalde situaties bestand zijn tegen extreme hitte en kou en splinterbestendig zijn. De kleur van de verlichting speelt soms ook een rol, bijvoorbeeld in de vleesverwerkende industrie.

Eisen gelden voor de hele toeleveringsketen voor levensmiddelen. Evenals in productie- en verwerkingsruimten moeten led-armaturen in logistieke ruimte ook voldoen aan strenge criteria. Zelfs verpakkingsfabrikanten voor levensmiddelen zijn verplicht zich hieraan te houden. 

Drie applicatieomgevingen

Verlichtingsapplicaties binnen de Food & Beverage zijn ingedeeld in drie applicatieomgevingen:

  • Productie
  • Koel- en vriesmagazijnen
  • Logistiek

Productie

Productiehallen in de Food & Beverage zijn vaak gevoelige werkomgevingen omdat hier grondstoffen voor levensmiddelen verwerkt worden. De productieprocessen gaan gepaard met hoge temperaturen, terwijl het vullen en verpakken plaatsvindt bij lage temperaturen. De temperatuurverschillen in de productiezones vereisen een hoogwaardig temperatuurbeheer van de armaturen. Bovendien moeten de armaturen gemaakt zijn van resistente, slagvaste en breukvaste componenten. De mogelijkheid dat onderdelen van de armaturen loskomen en het productieproces hierdoor verontreinigt moet volledig uitgesloten zijn. Om die reden mag bijvoorbeeld geen glas gebruikt worden in armatuurbehuizingen. Bovendien moeten lichtbronnen spatwaterdicht zijn afgeschermd en alle oppervlakken te reinigen zijn.  

Koel- en vriesmagazijnen

Lange stellingrijen, hoge plafonds, temperaturen van -30°C tot +8 °C: de omstandigheden in koel- en vriesmagazijnen stellen hoge eisen aan verlichtingsinstallatie. De armaturen die hier gebruikt worden moeten beschikken over een lange levensduur, een hoge lichtopbrengst, minimale verblinding en dienen onderhoudsvriendelijk te zijn. Onderhoudswerkzaamheden kosten tenslotte tijd én geld. Uiteraard moeten ook deze armaturen breuk- en slagvast zijn en bestand zijn tegen extreme hitte en kou.

Logistiek

In laad- en loszones in overdekte buitenruimten gelden vaak ongunstige weeromstandigheden en is het druk met bijvoorbeeld vrachtwagens. Het is extra belangrijk hier om betrouwbare verlichting te plaatsen. In deze ruimten kunt u het best gebruikmaken van robuuste, waterdichte armaturen die geschikt zijn voor hitte en kou. Zo behoudt u altijd het overzicht.

Noodverlichting

Betrouwbaarheid van noodverlichting is extreem belangrijk. Noodverlichting stelt mensen in staat veilig een pand te verlaten. Met een noodverlichtingsinstallatie waarborgt u de veiligheid van de aanwezige personen.

Het vergroten én waarborgen van de veiligheid geldt niet alleen voor de aanleg van een noodverlichtingsinstallatie, maar ook voor de verplichte inspectie en het noodzakelijke onderhoud ervan. Een installatie moet vele jaren betrouwbaar zijn werk doen. Om de betrouwbaarheid van de noodverlichtingsinstallatie te verzekeren moet ten minste eenmaal per jaar een functionele inspectie en adequaat onderhoud plaatsvinden. Dit omvat zowel een visuele inspectie als het testen van de installatie. Uitgangspunt voor het onderhoud is dat de componenten minimaal nog één jaar de vereiste prestaties moeten leveren.

Noodverlichtingsarmaturen voor de Food & Beverage moeten, net als algemene verlichting, voldoen aan diverse omgevingseisen. Industriële noodverlichtingsarmaturen moeten temperatuurbestendig, waterdicht en/of chemisch resistent zijn. Daarnaast kan er in verband met grote hoogtes en afstanden een hoge lichtopbrengst nodig zijn voor vluchtwegverlichting. Technische Unie beschikt over de juiste noodverlichting op elk vlak.

Oplossingen en diensten van Technische Unie

Meer weten?

Onze industriespecialisten helpen u graag.