Efficiënte afvoersystemen, appendages en leidingen

Door Technische Unie
22 september 2021
Technische Unie

Reinigingsprocessen zijn essentieel voor de voedselveiligheid. Alle oppervlakken en apparatuur moeten eenvoudig te reinigen en schoon te houden zijn. Schoonmaak- en proceswater moet snel en efficiënt naar en door een afwateringsysteem worden gevoerd.

De vloer van de fabriek vormt de grootste hygiënische uitdaging. Dit is het gebied met het meeste afval, een relatief hoge vochtigheid en fysieke belasting. Een hygiënisch ontworpen en efficiënt gepland afvoersysteem kan een goede barrière vormen tussen de verontreinigde riolering en het schone productiegebied.

Afvoersystemen

Het afvoersysteem vormt een integraal onderdeel van het fabrieksgebouw. Omdat de meeste onderdelen in of onder de vloer geplaatst zijn, zijn latere wijzigingen kostbaar.

De meest voorkomende fout bij de planning van een afwateringsysteem is een onvoldoende afvoercapaciteit, waardoor er plassen op de vloer ontstaan. Ook onvoldoende capaciteit om afval op te halen uit het verwerkingsproces en onvoldoende toegang tot het afvoersysteem voor reiniging kunnen latere problemen veroorzaken. Hygiënegevoelige gebieden moeten gescheiden worden van gebieden met minder strenge hygiëne-eisen. De afvoerstromen van putten en goten mogen niet aanwezig zijn in hygiëne-gevoelige gebieden. Deze kunt u het beste plaatsen in gebieden met minder strenge hygiëne-eisen, bijvoorbeeld een opslagruimte.

Ga met Technische Unie in gesprek over uw afvoersystemen. Wij adviseren tijdens de planning en bieden een assortiment van HACCP-gecertificeerde afwateringssystemen. Onze producten kunnen een hoge waterflow aan en hebben een zelfreinigende werking. Hierdoor voorkomt u groei van bacteriën, ook met beperkte waterhoeveelheden. 

Appendages

Stoom is de meest energie-efficiënte, betrouwbare en flexibele manier om warmte over te brengen voor vele voedsel- en drankbehandelingen. Stoom komt vaak in direct contact met voedingsproducten. Dit kan de kwaliteit van het product beïnvloeden of zelfs voedselveiligheidsproblemen veroorzaken. Fabrikanten van voedingsmiddelen en dranken moeten om die reden hun best doen om de kwaliteit en zuiverheid van producten te identificeren en te beheersen. Elk mogelijk risico van productbesmetting moet worden voorkomen. Om te zorgen dat de juiste stoomstandaard wordt gebruikt kan ook hierop de HACCP worden toegepast.

Leidingen

Voedingsmiddelen moeten worden opgeslagen en getransporteerd. Het is daarom belangrijk dat ook leidingen van hoge kwaliteit zijn. Technische Unie biedt niet alleen roestvast stalen leidingsystemen aan, maar ook systemen. Voor planning van speciaal leidingwerk en bijvoorbeeld advies op het gebied van CIP (cleaning in place) kunt u bij ons terecht.

Oplossingen en diensten van Technische Unie

Meer weten?

Onze industriespecialisten helpen u graag.