Betrouwbare bekabeling

Door Technische Unie
22 september 2021
Technische Unie

Bekabeling en toebehoren die voldoen aan de eisen binnen de Food & Beverage zorgen voor een veilige werkplek, waarborgen de voedselveiligheid en dragen bij aan een betrouwbaar bedrijfsproces.

Technische Unie biedt een uitgebreid pakket aan speciale kabelproducten specifiek voor de Food & Beverage. 

Kabel

Betrouwbare verbindingen zijn van essentieel belang voor een storingsarm, solide productieproces. Kabels moeten bestand zijn tegen de voedingsstoffen en vloeistoffen (bijv. dranken) die in de machines worden verwerkt. Daarnaast dienen ze bestand te zijn tegen desinfecterende en (alkalische) desinfecteringsmiddelen waarmee machines en kabels met regelmaat behandeld worden. Denk ook aan naspoeling onder hoge druk met stoom en/of warm water. Andere specifieke vloeistoffen zijn dierlijke of plantaardige vetten en oliën, die problemen veroorzaken als hiervoor niet de juiste kabel is gebruikt.

Verder dienen kabels fysiek bestand te zijn tegen torsie-, trek- en drukbelasting en mag er geen elektromagnetische verstoring optreden. Risico op down-time van de machine wordt hierdoor tot een minimum beperkt. Ten slotte speelt de temperatuur een belangrijke rol: de kabel moet onder alle temperaturen optimaal functioneren. 

Kabelmanagementsystemen

De wijze waarop de bekabeling wordt geleid is medebepalend door de hygiëne-eisen in de Food & Beverage. Kabelmanagementsystemen maken onlosmakelijk deel uit van de productieomgeving en moeten daarom, net als de machines, vrij gehouden worden van bacteriën. Technische Unie biedt een breed gamma kabelgoten: plaatstaal, ladders, draad, staal, kunststof en composiet voor toepassingen met zwak- of sterkstroom en databekabeling.

Afhankelijk van de relevante omgevingsfactoren bepaalt u welke oplossing voor kabelmanagement het best past. Draadgoot heeft als voordeel dat door de open draadstructuur nesting van ongedierte wordt voorkomen. Tevens is de bekabeling eenvoudig te identificeren en kan de goot eenvoudig worden schoongemaakt. Deze producten kunnen in verschillende materiaalsoorten geleverd worden, afhankelijk van de exacte toepassing. 

Kabelbinders

Voor de voedselverwerkende industrie heeft Technische Unie detecteerbare kabelbinders die eenvoudig op te sporen zijn. De kabelbinders hebben een speciale samenstelling waardoor deze opgemerkt worden door metaaldetectoren en röntgentoestellen. Ook hebben ze een opvallende blauwe kleur. Hiermee kunt u voedselverontreiniging vroegtijdig signaleren en voorkomt u dure terugroepacties. 

Wartels

Met een hoge afdichtingsgraad moeten wartels geschikt zijn voor de meest veeleisende reinigingsprocedures. U wilt niet dat de onderdelen worden aangetast door reinigingsmiddelen of gassen van het productieproces. Wartels voor de Food & Beverage worden daarom uitgevoerd in roestvast staal en/of speciale kunststoffen. Ze worden zo ontworpen dat ze goed te reinigen zijn, zonder vreemde hoeken of randen waar vuil zich kan ophopen.

Bekabeling en toebehoren die voldoen aan de eisen binnen de Food & Beverage zorgen voor een veilige werkplek, waarborgen de voedselveiligheid en dragen bij aan een efficiënt bedrijfsproces. Technische Unie biedt een uitgebreid pakket aan speciale kabelproducten specifiek voor de Food & Beverage. 

Oplossingen en diensten van Technische Unie

Meer weten?

Onze industriespecialisten helpen u graag.