Zuinig omgaan met perslucht loont

Technische Unie
14 mei 2021
Technische Unie

 

Vrijwel alle industriële bedrijven maken dagelijks gebruik van perslucht. Dit kost gemiddeld twee cent per m3 opgewekte perslucht. Hierdoor kan perslucht een groot deel van uw energierekening vertegenwoordigen. Circa negentig procent van de opgewekte energie gaat verloren als restwarmte. Het is daarom extra de moeite waard om zéér zuinig met perslucht om te gaan en de restwarmte nuttig te gebruiken voor uw bedrijf. Ontdek in dit bericht wat u kunt doen.  

Gebruik perslucht waarvoor het bedoeld is

U kunt uzelf afvragen of het gebruik van perslucht wel écht nodig is. Er zijn immers veel alternatieven beschikbaar die minder energie kosten. Kan uw bedrijf niet zonder perslucht? Maak dan uitsluitend gebruik van perslucht waarvoor het bedoeld is. Bijvoorbeeld voor het aandrijven van motoren en machines of voor de schoonmaak van onderdelen. Gebruikt u meerdere compressoren, maak er één leidend en de rest op basis van bijschakeling met behulp van een capaciteitsafhankelijke regeling

Water en olie kosten energie

Hoe minder water en olie u nodig heeft, hoe meer energie u kunt besparen. Dit komt omdat het verwijderen van water en olie in perslucht veel energie kost. 

Quickscan elektrische aandrijfsystemen en pompen

Samen met een onafhankelijk energie adviesbureau biedt Technische Unie een quickscan aan van uw elektrische aandrijfsystemen. Hiermee wordt volgens de norm NEN-EN-IEC 60034-1:2010 de potentiële energiebesparing in kaart gebracht. 

Energie-investeringsaftrek

Gaat u investeren in energiezuinige pompen? Maak dan gebruik van de energie-investeringsaftrek (EIA). De EIA levert u gemiddeld veertien procent voordeel op.

Gebruik restwarmte nuttig

Circa negentig procent van de opgewekte energie gaat verloren als restwarmte. Die komt vrij als koelwater (50–70°C) of koellucht (30-50°C). U kunt 50 tot 85 procent terugwinnen: gebruik het koelwater in uw bedrijfsproces en de koellucht om diverse ruimtes te verwarmen. 

Voorkom lekkages

Controleer op regelmatige basis uw systemen. Dit voorkomt lekkages. Meer dan dertig procent lekt weg bij systemen die niet goed zijn onderhouden. Bij goed onderhouden systemen lekt slechts tien procent is. Een flinke energiebesparing dus.

Advies van A tot Z

Technische Unie beschikt over team Energie Management specialisten die u onder andere kunnen adviseren over perslucht. Wij voeren een groot assortiment aan perslucht spare parts, waarmee kleine lekkages snel zijn op te lossen. Ook kunnen wij u helpen met het organiseren van een perslucht audit door onze partners. Met deze audit krijgt u snel inzicht in mogelijke besparingen op het gebied van perslucht. 

Meer informatie

Neem contact op met uw industrievertegenwoordiger of verkoopkantoor voor meer informatie.

meer over...

   

Bron: RVO