Besparing door huidige techniek elektromotoren

Technische Unie
14 mei 2021
Technische Unie

 

Elektromotoren die breed worden toegepast in aandrijfsystemen, pompsystemen, ventilatiesystemen en koelsystemen bepalen voor ongeveer zeventig procent het elektriciteitsverbruik van de Nederlandse industrie. Gelukkig is het door de huidige technieken mogelijk om twintig tot dertig procent te besparen. Benieuwd wat u kunt doen?

95 procent energiekosten

De Total Cost of Ownership van een elektromotor bestaat voor minimaal 95 procent uit energiekosten. Daarom is bij investeringsbeslissingen het energieverbruik zeer relevant.

Veel oude elektromotoren verbruiken veel energie omdat ze inefficiënt en vaak overgedimensioneerd zijn of ze draaien op een vast toerental, ongeacht de belasting of vraag.

Korte terugverdientijd

U kunt twintig tot  dertig procent energie besparen door een moderne, efficiënte elektromotor aan te schaffen. Daarnaast kan de toepassing van een frequentieregelaar in combinatie met een slimme besturing leiden tot een fikse besparing. De terugverdientijd bij investering in een frequentieregelaar is doorgaans kort: in sommige gevallen zelfs minder dan 1 jaar Ook wordt  de levensduur verlengd en nemen de onderhoudskosten af. 

Audit elektrische aandrijving

Een inventarisatie van elektrische aandrijfsystemen, identificeren van energiebesparingspotentieel door vervanging, procesoptimalisatie en/of vermindering van draaiuren op basis van het 9-stappenplan(ISO-50002). Samen met een onafhankelijk energie adviesbureau adviseren wij u hierin.

Energie-investeringsaftrek

Gaat u investeren in energiezuinige pompen? Maak dan gebruik van de energie-investeringsaftrek (EIA). De EIA levert u gemiddeld veertien procent voordeel op.

Advies van A tot Z

Technische Unie beschikt over team Energie Management specialisten die u onder andere kunnen adviseren over de toepassing van elektromotoren. Neem contact op met uw industrievertegenwoordiger of verkoopkantoor voor meer informatie. 

meer over...