OPLEIDING ONTWERP EN ADVIES

Technische Unie
6 oktober 2022
author-image

De Opleiding Ontwerp & Advies bestaat uit de modules Solar-Allround, Solar-Design en Solar-Electrical 1 en het examen Ontwerp & Advies. U kunt deze modules ook los volgen.

Wilt u deze opleiding in combinatie met een andere opleiding ter voorbereiding op een functieprofiel, geeft u dat bij inschrijving aan in het opmerkingenveld. Meer informatie hierover vindt u in onze opleidingswijzer.

Let op! Het is niet verplicht om alle modules te volgen. Mogelijk zijn door opleiding of ervaring bepaalde modules voor u overbodig. Loopt u daarom goed de inhoud van de modules door om dit voor uzelf te bepalen.

Resultaat

Na afronding van de opleiding Ontwerp & Advies en na het behalen van het examen Ontwerp & Advies heeft u formeel voldoende achtergrond als werkverantwoordelijke mits u de overige werkzaamheden binnen uw bedrijf aantoonbaar heeft gedelegeerd. Bent u eindverantwoordelijke binnen uw bedrijf, dan raden wij u aan om ook de overige opleidingen en examens te volgen.

Over deze opleiding

Met de opleiding Ontwerp & Advies leert u de juiste informatie te verzamelen en dit om te zetten in een kwalitatief goed advies en ontwerp, waarmee u de monteur in staat stelt een goede installatie te plaatsen. 

Module Solar-Allround (1 dag)

Tijdens Solar-Allround plaatsen we zonne-energie in perspectief, u maakt kennis met basisbegrippen en kunt zelfstandig (basis)berekeningen maken. Kortom: u begrijpt de basis van zonne-energiesystemen. De module Solar-Allround behandelt:

 • Wereldwijde en Nederlandse energiemarkt en de mogelijke rol van zonne-energie
 • Basisbegrippen: energie, vermogen en elektriciteit
 • Werking, rendement en opbrengstberekeningen van een zonnestroomsysteem
 • Businesscase-modellen voor zonnestroomsystemen
 • Rollen in de zonne-energiemarkt
 • Actuele kentallen

Module Solar-Design (2 dagen)

Solar-Design doorloopt het ontwerp van een zonnestroomsysteem: van zonlicht tot aansluiting op het elektriciteitsnetwerk. Met Solar-Design bent u in staat om een optimaal ontwerp te maken; u begrijpt na afloop de werking en uitkomsten van gangbare ontwerpsoftware. Solar-Design is dé opleiding voor ontwerpers en adviseurs in de zonne-energie, maar ook voor iedereen die echt wil begrijpen hoe een zonnestroomsysteem werkt in de praktijk. De module Solar-Design behandelt:

 • Factoren die de prestatie van een zonnestroomsysteem beïnvloeden en Performance Ratio
 • Rekenen met eigenschappen van licht, zonnecellen en -panelen, strings en arrays, bekabeling en omvormers
 • Dimensioneren van zonnepanelen en omvormer
 • Invloed van schaduw op het ontwerp van zonnestroomsystemen

Module Solar-Electrical 1 (1 dag)

U leert hoe u de belangrijkste elektrotechnische zaken rondom PV-systemen aanlegt in overeenstemming met de NEN 1010 en andere geldende normen. Solar-Electrical 1 behandelt onder andere:

 • Installeren conform NEN 1010 en andere geldende normering
 • Aansluiten van DC en AC
 • Verdeelinrichtingen
 • DC-bekabeling en connectoren
 • Aarding/potentiaalvereffening

Let op: Deze module maakt ook deel uit van de opleiding Monteur onder Dak. Heeft u deze opleiding al gevolgd, dan hoeft u deze module uiteraard niet opnieuw te doen. Geeft u dit aan in het opmerkingenveld bij inschrijving.

Examen

Met het examen laat u zien dat u de stof beheerst. Het examen bestaat uit een theoriedeel en een praktijkdeel. In het theoriedeel (maximaal 1,5 uur) krijgt u vragen waarmee u inzicht in en beheersing van de stof aantoont. In het praktijkdeel (ongeveer 1 uur) laat u zien dat u de stof uit de opleiding Eerste Monteur Dak goed kunt toepassen. Indien u voor beide onderdelen een voldoende haalt ontvang je het diploma en wordt u geregistreerd in het Centraal Register Techniek en het Solar-Register. 

In het kort:  
Voor wie: Installateurs die zelfstandig alle werkzaamheden rondom het ontwerpen van zonnepanelen-installaties en het adviseren daarover willen uitvoeren. 
Duur: 5 dagen
Maximum aantal deelnemers: 10 deelnemers
Investering:  € 2395,-

Deze pagina is met zorg samengesteld. Toch kan het voorkomen dat informatie niet volledig, up-to-date of onjuist is. Technische Unie kan in dat geval niet verantwoordelijk worden gesteld voor schade of kosten die hieruit voortvloeien. Wij verwijzen u naar de algemene voorwaarden en de opleidingsvoorwaarden op deze website.