GEBOUWBEHEERSSYSTEMEN, DE SLEUTEL TOT EEN LAGERE ENERGIEREKENING

Door B.E.G.
26 september 2022
B.E.G.

Als Europa haar ambities voor een CO2-eutrale maatschappij wil waarmaken, dan zal het haar bebouwde omgeving onder handen moeten nemen. Gebouwen zijn verantwoordelijk voor ongeveer 40% van het energieverbruik en 36% van de CO2-emissies. Met een minimum aan inspanningen, kan je dankzij gebouwautomatisering een maximum aan energie besparen. 

Slim sturen

Investeringen in energiezuinige technologie renderen pas wanneer je ze slim gaat sturen. Wat heb je aan ledverlichting als je de verlichting de hele dag laat branden in een klaslokaal waar niemand is? Ook Europa heeft dat begrepen. Voor grote en middelgrote gebouwen wordt een slim gebouwbeheersysteem verplicht vanaf 2025. 

Partner om duurzame gebouwen vorm te geven

B.E.G. kan alle gestandaardiseerde signalen in een gebouw, denk aan DALI, KNX, Modbus … inlezen en laten samenwerken. Verlichting die automatisch aangaat, wanneer iemand de ruimte betreedt. Verwarming die rekening houdt met de stand van de zon, alles kan zodanig geprogrammeerd worden om energie te sparen en het comfort van de gebruiker te verhogen. Dat vergt wel wat knowhow. Wie een partner zoekt om slimme duurzame gebouwen vorm te geven, kan daarom rekenen op specialisten van B.E.G. Zij brengen hun kennis van applicaties mee om van onze technologie een succesverhaal te maken.

DALI-SYS van B.E.G.

Voor de verlichting adviseert B.E.G. DALI-SYS. Het DALI-SYS van B.E.G. is schaalbaar: van de inrichting van afzonderlijke ruimten tot en met de regeling van een compleet gebouwencomplex,  alles is mogelijk. De componenten zijn adresseerbaar en werken volgens het principe van gedistribueerde intelligentie, zodat een hoge bedrijfszekerheid kan worden gerealiseerd.

Multimaster-principe

Multisensoren, drukknopmodules, controllers en steeds vaker ook smartphone-apps: al deze besturings- en toepassingsapparaten hebben één ding gemeen: ze verzenden door de gebruiker of door de omgeving geïnitieerde en dus tijdskritische besturingsopdrachten direct of indirect naar onder andere de kunstmatige verlichting. Om er zeker van te zijn dat echt alle berichten kunnen worden verwerkt, hoewel deze deels vrijwel gelijktijdig bij de ontvanger aankomen, is met deel 103 van IEC 62386 het multimaster-principe ontwikkeld. Producten die aan deze standaard voldoen, horen bij B.E.G. tot het modulaire DALI-systeem DALI-SYS.

Ontdek DALI-SYS van B.E.G

meer over...