BTW, WEG ERMEE! NULTARIEF ZONNEPANELEN VANAF 2023

Door Technische Unie
25 april 2022

Het kabinet is van plan om de btw op zonnepanelen af te schaffen voor particulieren. Wie zonnepanelen aanschaft voor een woning, betaalt nu nog 21 procent btw over de installatie en levering ervan. Dat wordt 0 procent op 1 januari 2023.

Huishoudens met de zonnepanelen op hun huis die stroom leveren aan energiebedrijven, worden nu nog gezien als kleine ondernemer. Daardoor kunnen ze de btw terugvragen aan de Belastingdienst. Velen weten echter niet dat dit kan of hoe dat moet. Daardoor betalen ze eigenlijk te veel en heeft zowel de koper als de Belastingdienst veel extra werk met deze teruggaven.

Minder administratieve lasten

Het kabinet verwacht niet alleen dat de administratieve lasten afnemen, maar ook dat het nultarief de aanschaf van zonnepanelen zal stimuleren. De ingreep kan huizenbezitters immers honderden euro’s voordeel opleveren. Naast de hoge energietarieven zorgt dit voor nog meer vraag naar zonnepanelen.

Bezwaren tegen wetsvoorstel

Of de wetswijziging er ook daadwerkelijk komt, is afhankelijk van :

  • De uitkomsten van de internetconsultatie (daar kan iedereen voor- en tegenargumenten geven op het wetsvoorstel tot 20 mei 2022)
  • De impact op de begroting
  • De resultaten van de uitvoeringstoets

Het plan kan dus nog stranden als er (financiële) bezwaren zijn die het kabinet niet heeft voorzien.

Nultarief voor andere duurzame technieken?

Daarnaast is nog onduidelijk:

  • Of ook voor geïntegreerde zonnepanelen (panelen die direct een dak vormen) een nultarief wordt ingesteld
  • Wat het btw-tarief wordt voor mensen met een kantoor aan huis en één energieaansluiting
  • Of er ook nultarief komt voor andere duurzame technieken, zoals warmtepompen

Zonnepanelen openbare gebouwen

EU-landen mogen sinds eind 2021 het btw-tarief op de levering en installatie van zonnepanelen verlagen naar 0 procent ‘op en in de onmiddellijke nabijheid van particuliere woningen en openbare gebouwen of gebouwen van algemeen belang’. Het kabinet gaat onderzoeken of en zo ja in hoeverre het mogelijk en wenselijk is het btw-nultarief ook toe te passen op deze laatste categorie.

Ontdek ons aanbod zonnepanelen