KAN ZONNE-ENERGIE WORDEN OPGESLAGEN IN EEN ACCU?

Door Technische Unie
author-image

Het opwekken van zonne-energie gebeurt altijd overdag. Vaak is dit alleen niet het goede moment: ’s avonds gebruikt uw klant vaak meer elektriciteit. Wat is de beste oplossing voor uw klant? Hoe kunt u energie opslaan?

Zonnepanelen wekken alleen energie op wanneer de zon schijnt. Maar juist als het donker is, wordt er in het huishouden relatief meer elektriciteit verbruikt. Momenteel kan uw klant gebruikmaken van de salderingsregel. Deze regeling verandert echter per 2023 en zal een terugleververgoeding worden die steeds meer wordt afgebouwd. Als uw klant bovendien meer energie verkoopt dan hij verbruikt krijgt hij geen energiebelasting terug. Dit maakt het financieel niet interessant. Daarom is zonne-energie opslaan geen gek idee. Maar hoe werkt dat?

Zonne-energie opslaan in een accu

Met een accu of batterij voor zonne-energie bewaart uw klant de overtollige opgewekte zonne-energie. De zonne-energie wordt gebruikt om via de omvormer de accu of batterij op te laden. Deze energie kan op een later moment gebruikt worden. Een groot voordeel is dat uw klant hierdoor minder afhankelijk is van het elektriciteitsnet.

Voordelen van het opslaan van zonne-energie

Door zonne-energie op te slaan en te gebruiken wanneer het nodig is, kan uw klant in de zomer volledig zelfvoorzienend zijn. In de winter zal dit waarschijnlijk rond de 80% liggen. Het is een investering, maar daarna heeft uw klant weinig of geen energiekosten meer. Niet alleen de leveringskosten dalen, maar ook de hoge belasting hierop. Omgerekend kan bijna 50% belasting wegvallen als uw klant zelf stroom opwekt en opslaat.

Zonne-energie opslaan in een elektrische auto

Op dit moment zijn er al accu's beschikbaar om zonne-energie op te slaan, maar u kunt wellicht in de toekomst ook de elektrische auto gebruiken als accu! Dit is helaas nog toekomstmuziek, maar we bieden u wel oplossingen waarbij zonnestroom kan worden opgeslagen in de omvormer.